Főoldal > EGÉSZSÉG > Nyári tévhitek az egészségről

Nyári tévhitek az egészségről

nyártévhitvízzuhany
0

Írta: and

Ne zuhanyozz, majd lehűlsz a habokban! Ez a legnagyobb butaság, amit elkövethetsz a nyári kánikulában. Nem csak azért, mert lássuk be nem túl higiénikus izzadt testtel csobbanni, hanem azért is, mert kockáztatsz vele egy szívinfarktust. Jusson eszedbe, hogy „a zuhanyozás kötelező” felirat akár életet is menthet! Fürdés után fölösleges a zuhanyozás a strandon Ez ugyanolyan […]

Ne zuhanyozz, majd lehűlsz a habokban!

Ez a legnagyobb butaság, amit elkövethetsz a nyári kánikulában. Nem csak azért, mert lássuk be nem túl higiénikus izzadt testtel csobbanni, hanem azért is, mert kockáztatsz vele egy szívinfarktust. Jusson eszedbe, hogy „a zuhanyozás kötelező” felirat akár életet is menthet!

Fürdés után fölösleges a zuhanyozás a strandon

Ez ugyanolyan veszélyes tévhit, mint az előző, bár rengetegen nem öblítik le magukat úszás után sem. Mivel sokan a vízbemenetel előtt sem mossák le magukat, így a sok testápolóban lévő vegyszer, az izzadtság és a sminkek csökkenttik a klór hatékonyságát. Ezért a medencében megtalálható a cryptosporidium parazita, amely hasmenést, fülfertőzést és bőrkiütést is okozhat. Az úszás utáni zuhannyal lemossuk a baktériumokat a bőrünkről, amivel csökkentjük a megbetegedés kockázatát.

Tele hassal ne menj vízbe, mert belefulladsz

Az való igaz, hogy nem túl nyerő jóllakottan vízbe mártózni, de enyhe túlzás azt gondolni, hogy azért, mert elsüllyedsz, mint egy darab kő. Bár az érzés sokszor hasonlít ehhez, mégsem fulladsz meg ettől, ha tudsz úszni, csak az úszásod válik sokkal lomhábbá, és esetleg az étel kívánkozik vissza a gyomrodból, ami lássuk be nem túlságosan csábító, de a hasad is megfájdulhat. Amennyiben hosszabb úszásra készülsz, úgy a szakemberek is javasolják, hogy pihenj valamennyit evés után.

nyaritevhit2.jpg ()Hordj strandpapucsot!

Bár az utóbbi években egyre többen hódolnak e divatnak nyáron, nem feltétlenül tesznek jót a lábukkal. A legtöbb lábspecialista, mint például a manhattani Jacqueline Sutera is azt vallja, hogy a strandpapucsok többsége nem támasztja alá megfelelően a talpat, nem párnázza alá, és nem nyeli el a rázkódást. Ha minden évben egész nyáron viseljük, lábfej idegeink becsípődhetnek, sarokfájdalmat, íngyulladást és a talpív megerőltetését kockáztatjuk. A szakemberek azt javasolják, hogy amennyiben ragaszkodunk a strandpapucshoz, válasszunk legalább 2 cm vastag, félig párnázott talpú modellt, amely talpív alátámasztással is rendelkezik.

Viselj pólót a vízben, és nem kell aggódnod a káros napsugaraktól!

Egy sima fehér póló fényvédő hatása körülbelül csupán 3 faktor, ám több mint a semmi. Ennél hatékonyabb azonban a vízálló, legalább 20 faktoros naptej, amivel fürdőzés előtt minimum fél órával kend be magad, hogy kifejthesse hatását. Amennyiben érzékenyebb bőrű vagy, ne habozz 50 faktoros fényvédő krémet használni!

Pisilj rá a medúzacsípésre, és enyhül a fájdalom!

Valószínűleg a régi öregek jó tanácsát vették ehhez alapul, akik annak idején, jobb fertőtlenítőszer híján vizelték le a sebet. Így terjedt el talán aztán az a tévhit, hogy a fájdalmat is enyhíti. Ezt azonban semmilyen hivatalos adat nem támasztja alá. Ezzel szemben például az ecet jótékony hatású lehet. Savassága semlegesíti ugyanis a medúza csalánsejtjeit. Csípés esetén áztassunk be egy papírtörlőt sima háztartási ecetbe, majd tegyük fél órára a sebre.    

A repkény miatti kiütések ragályosak

A növény olaja okozza a piros, viszkető kiütéseket. Ha ezt lemossuk, nem tudjuk átadni másnak. Tehát mindig moss kezet, lábat szappannal és vízzel, ha repkényes területen, fák és bokrok között kirándulsz és nem tudtad elkerülni, hogy a növényhez érj.

Nyáron megbetegszel, ha ki-be jársz a légkondis épületekből

Amennyiben nyáron bedugul az orrunk és tüsszögni kezdünk, az sokkal valószínűbb, hogy valamilyen allergia miatt van – állítja Neil Schachter, pulmonológus. Az persze biztos, hogy a tünetek nagyobb valószínűséggel jelentkeznek, ha tisztább levegőjű helyiségből megyünk allergénektől hemzsegő területre. A szakemberek szerint, amennyiben valakinek súlyos tünetei vannak, a nagyon meleg, párás napokon jobb, ha ki sem megy az utcára amellett, hogy havonta kitisztítatja a légkondicionáló szűrőjét.

Villámláskor a legbiztosabb hely az autó a természetben, mert gumikerekei vannak

Az autó valóban biztonságos hely, ám korántsem a gumik miatt, hanem sokkal inkább azért, mert a kocsi fémváza az esetleg becsapó villámot a külső felületen vezeti végig. Ám jó tanács, hogyha viharban vezetünk, ne érintsük meg a fém kilincseket vagy a rádiót, amely a külső antennához csatlakozik. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X