Főoldal > EGÉSZSÉG > Örökölheted édesanyád egészségét?

Örökölheted édesanyád egészségét?

anyabetegségédesanyalánya
0

Írta: and

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed! Nézd meg az anyját, vedd el a lányát – mondjuk sokszor viccesen. Ám belegondoltál-e már valaha komolyabban, hogy mennyire igaz ez a mondás? Lehetséges, hogy a külső és belső jegyek mellett anyáink egészségi állapotát is örököljük? Menstruáció A korábbi […]

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed!

Nézd meg az anyját, vedd el a lányát – mondjuk sokszor viccesen. Ám belegondoltál-e már valaha komolyabban, hogy mennyire igaz ez a mondás? Lehetséges, hogy a külső és belső jegyek mellett anyáink egészségi állapotát is örököljük?

Menstruáció

A korábbi elképzelésekkel ellentétben mégsem az étrend és a különösen sok hús fogyasztása határozza meg a menstruáció kezdetét, hanem sokkal inkább az, hogy annak idején az édesanya mikor kezdett menzeszelni- legalábbis ezt mutatták ki az University of London rákkutató intézetének munkatársai.            

Fejfájás

A migrén anyától való öröklésére 80 %-os az esély – állítja Dr. Kate Henry, a New York-i Egyetem neurológusa. A kutatók ugyanis nemrég fedeztek fel egy olyan hibás gént, amely a migrén kialakulásáért felelős és anyáról lányára öröklődik. A kiváltó tényezők azonosítása azonban segíthet az állapot szabályozásában, ezért érdemes kerülni bizonyos élelmiszereket, például a csokit, a kávét, a sajtot, a citrusféléket, vagy épp a vörösbort.

Korai menopauza

80% esélye is lehet annak, hogy a korai változókort örököljük anyánktól, mivel 4 gén együttesen okozza a kockázatnövekedést – állítják az Exeteri Egyetem kutatói. Megelőzni nem lehet, de a tüneteket enyhíteni igen!

anya2.jpg ()Elhízás

Egy tanulmány szerint a kövér anyák lányai több mint 40%-a lesz túlsúlyos. Ráadásul egy brit kutatás szerint azoknál, akiknél az FTO gén egy bizonyos variánsából kettő is található, 70%-kal magasabb az elhízás kialakulásának kockázata, mint a génnel duplán nem rendelkezőknél. Az FTO gén variánsának két példányával rendelkező emberekben kétszer magasabb az elhízás kockázata, mint másoknál. Természetesen a gyermekkori elhízás általában megelőzhető a kalória- és zsírdús étrend mellőzésével és testmozgással.

Reumás ízületi gyulladás

50%-kal magasabb a kockázata a betegség kialakulásának, ha valakinek az édesanyja is szenvedett e betegségben. Bár öröklött gének közvetlenül nem okozzák a reumás ízületi gyulladás kialakulását, ugyanakkor növelhetik annak kialakulási esélyét. A reumatoid artritisz gyakoribb a dohányosok, a nagy mennyiségű vörös húst, illetve koffeint fogyasztók körében. Vírusfertőzések is kiválthatják a betegséget, bár ez ritka, ha sok zöldséget, gyümölcsöt és C-vitamint fogyasztunk.

Fittség

Az edzettség esetében akár 50% is lehet az öröklődési kapcsolat. Az izomtónus és az edzettség fejlesztésének képessége ugyanis nagymértékben örökletes. Az edzettség szintjét a napi javasolt 30 perces mozgás sem befolyásolja jelentősen, bár az egészségmegőrzés miatt különösen fontos.

Teljes elbutulás

Ha az édesanya is szenvedett Alzheimer-kórban, úgy akár 50%-kal is nagyobb lehet az esély a kialakulásra. A kutatók felfedezték ugyanazokat a géneket, amelyek hajlamosítanak a demencia különféle típusaira, ám a 65 éven felül jelentkező időskori Alzheimer esetében csak egy gén játszik szerepet. Az időskori elbutulás kockázatának veszélye akár 20%-kal is csökkenthető az egészséges testsúllyal, a testmozgással, a vérnyomás- és koleszterinszint ellenőrzésével.

Mentális betegségek

A kutatások szerint 10% az esély arra, hogy családon belül örököljük akár a depressziót, vagy a bipoláris zavart. Ilyenkor egy mutáns gén megfosztja az agyat a hangulatot szabályozó szerotonin hormontól. Közvetlen genetikai összefüggést azonban egyelőre még nem mutattak ki. Egyébként is a depresszióval összefüggő gének öröklése még nem feltétlenül jelenti, hogy valakinél biztosan kialakul a betegség – hangsúlyozzák az orvosok.

Szívbajok

Egyelőre még a kutatók sem tudják pontosan, mi a közvetlen összefüggés az anya és lánya szívbetegsége között, de az biztos, hogy ennek kockázata akár 20%-kal is nagyobb lehet. A vizsgálatok során az orvosok most arra keresik a választ, hogy a gének vagy inkább a hasonló egészségtelen étkezés, életmód játszik nagyobb szerepet a betegség kialakulásában. Ám a szakemberek itt is a megelőzésre helyezik a fő hangsúlyt.

Mellrák

Az emlőrákos esetek 3%-a örökletes, így, ha egy vérrokonunknak fiatalon emlőrákja volt, esetünkben is nagyobb lesz a kockázat. Épp ezért javasolják azoknak a genetikai szűrést, akiknek a családjában már előfordult mellrák. Ám jó tudni, hogy a hormonpótló terápiák, a kombinált fogamzásgátló tabletta szedése, valamint az elhízás is növeli a kockázatot, különösen a változó kor után. Ugyanakkor szintén kerülendő a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Légy magabiztos nő, kívülről – belülről!

Legyél két hét alatt bomba nő!

Így szépülj okosan!

Ellenőrzött, vitamindús zöldségek? Itt megtalálod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X