Főoldal > EGÉSZSÉG > Meghökkentő tények a diétás kóláról

Meghökkentő tények a diétás kóláról

cukordiétaédesítőfolyadékitalkólaszénsavasüdítőüdítőital
0

Írta:

Vajon miből származik egy napi kalóriabevitelünk többsége? A fehér kenyérből? Az édességekből? A gyorséttermi kajákból? Bármilyen meglepő, az emberek többségénél a szénsavas üdítőkből.

Persze, te, mint a kalóriákra odafigyelő ember, nyugodt lelkiismerettel mondhatod, hogy csak diétás kólát iszol. Nem tartalmaz se kalóriát, se cukrot. Tökéletes diétás innivaló, még Karl Lagerfeld is erre esküszik.

Mielőtt a karamellel színezett buborékos italt top egészséges és diétás élelmiszerként definiálnánk, tudd, hogy fogyasztásával valójában rengeteget ártasz az egészségednek. A veseproblémáktól egészen a derékbőség növekedéséig sok mindent okozhat!

Veseproblémákat okoz

Ezt biztosan nem tudtad a kedvenc diétás üdítődről: káros hatással van a vesékre. A diétás kóla kétszeresére növeli a vesegyengeség kockázatát, derült ki egy 3000 nőn tesztelt, amerikai kutatásból. A vesefunkciók elkezdtek leállni, amikor a résztvevők napi két pohár kólánál többet ittak. Sőt, még meglepőbb, hogy a kutatás azt is kimutatta, hogy a cukros változatok nem voltak hatással a vesékre, valójában tehát ezért a diétás kólában levő mesterséges édesítőszerek a felelősek.

coke2.jpg ()

Összezavarja az anyagcserét

Sokkoló, de napi egyetlen pohár kóla 34%-kal növeli az anyagcserezavar kockázatát. Hatására könnyedén lerakódnak a hasi zsírpárnák, magas koleszterinszintet okoz, amely növeli a szívinfarktus kockázatát. Az azonban nem teljesen tisztázott, hogy mindezt kizárólag a diétás kóla összetevői okozzák, vagy az üdítőt fogyasztók más étkezési szokásai is felelősek érte. De vajon megéri mindez a kockázat egy mesterséges löttyért?

Valójában hizlal

Jól olvasod: a diétás kóla egyáltalán nem segíti a fogyókúrád. Kettő vagy több doboz kóla naponta jelentősen megnöveli a deréktérfogatod. De miért? A mesterséges édesítőszerek tönkreteszik a szervezet azon természetes képességét, hogy szabályozza a kalóriabevitelt, amely az ételek édességének mértékén alapul. Mindez azt jelenti, hogy a diétás élelmiszereket fogyasztók hajlamosabbak túlenni magukat. Becsapod a tested: azt hiszi, hogy cukrot kapott, és még több után sóvárog majd.

Alkohollal szörnyű másnaposságot okoz

Igazán rosszul döntesz, amikor a buliban light kólával kéred a whiskyt vagy a vodkát. A következő poharat, téged is meglepően, villámgyors sebességgel rendeled. A diétás kólával kevert koktélok hihetetlen gyorsan ittas állapotba juttatnak. Ennek az az oka, hogy a cukormentes változatok sokkal hamarabb a véráramba juttatják az alkoholt, mint a cukrot is tartalmazó koktélok.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X