Főoldal > EGÉSZSÉG > Elektroszmog: tegyél ellene!

Elektroszmog: tegyél ellene!

elektroszmog
0

Írta:

Manapság egyre többet hallani a környezetünkben lévő elektroszmogról, arról azonban igencsak megoszlanak a

Manapság egyre többet hallani a környezetünkben lévő elektroszmogról, arról azonban igencsak megoszlanak a vélemények, hogy vajon egészségünkre káros-e vagy sem. Sokan semmilyen hatást nem tulajdonítanak neki, viszont többen is állítják, hogy megnöveli különböző betegségek, főleg a rák kialakulásának kockázatát. Rengeteg kutatást végeztek a témában, azonban egyértelműen ezidáig még nem sikerült egyik véleményt sem bizonyítani – így marad az ódzkodás és a kutakodás, mégis hogyan is védekezhetünk ellene, ha úgy gondoljuk, komolyan károsít minket.

Mi az az elektroszmog?

Az elektroszmog röviden az elektromos berendezések által kibocsátott, valamint a természetes elektromágneses sugárzás összessége. Mint tudjuk, a közérzetünkre nagy hatással van az elektromágneses tér változása, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy sokakat mennyire megvisel egy-egy időjárás változás. Ez a tér szervezi ugyanis a szervezetünkben lévő sejtek fontos feladatait, ezért nem csoda, ha annak megváltozása hatással van nemcsak a közérzetünkre, hanem az egészségünkre is. Ez tény, a vitákat azonban az szüli, hogy mekkora eltérésnek kell ahhoz lennie, hogy károsítsa a szervezetünket. Természetesen ez az adott személy egészségi állapotától is függ, valamint attól, hogy mennyi ideig ér minket a károsító hatás. (Éppen ezért veszélyeztetettebbek a magasfeszültség közelében élő gyerekek, akiknél gyakran tapasztalható leukémia az elektroszmog miatt).

elektro2.jpg ()Elektroszmog miatti tünetek, betegségek

– fejfájás
– koncentrációzavar
– ingerlékenység
– alvászavar
– keringési zavarok
– rák

Mit tehetünk ellene?

Mivel az elektroszmog természetes és mesterséges forrásból is származhat, teljes mértékben kiiktatni az életünkből nem tudjuk – nem is kell , de lényegesen csökkenthetjük. Erre léteznek otthoni, apró praktikák, de igen drága eszközöket is felszereltethetünk annak érdekében, hogy ne károsítson minket a sugárzás. Egyszerű és könnyen betartható tipp például az, hogy amikor nem használjuk az elektromos tárgyainkat, akkor azokat áramtalanítjuk, tehát kihúzzuk a konnektorból (nem elég a stand by üzemmód), illetve csak akkor kapcsoljuk be őket, ha nagyon muszáj.

Ezen kívül sokat javíthatunk a helyzeten azzal is, ha csak telefonáláskor és SMS-ezéskor üzemeljük be a mobiltelefonunkat, valamint ha elhelyezünk a szobában néhány sólámpát, amellyel remekül védekezhetünk az elektroszmog ellen: ugyanis negatív ionokat bocsát ki, így visszaállítja a levegő normál ionegyensúlyát. Azok, akik komolyabban szeretnék magukat védeni, különböző harmonizálókkal, vagy egyfajta árnyékoló fóliával, illetve festékkel is csökkenthetik a sugárzást. Ez utóbbi viszonylag költséges eljárás, így egyelőre inkább külföldön örvend nagy népszerűségnek.

További lehetőségek az elektroszmog és az abból adódó betegségek kivédésére

– növények elhelyezése a lakásban
– az elektromos tárgyak száműzése a hálószobából
– headset viselése
– immunrendszer erősítése antioxidánsokkal
– szabad levegőn való gyakori tartózkodás, szellőztetés

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X