Főoldal > EGÉSZSÉG > Íme a legjobb orvosságok a téli betegségek ellen

Íme a legjobb orvosságok a téli betegségek ellen

betegségnáthatáplálkozásvitaminok
0

Írta:

Gyakori kézmosás, egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás – ezek a legjobb mó

Gyakori kézmosás, egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás – ezek a legjobb módszerek, amelyekkel elkerülhető a megfázás valamint az influenza, de ezeken kívül egyes táplálékkiegészítők, vitaminok is segítségedre lehetnek.

Omega-3

Mikor szedd be: Egész évben

Ha nem szereted, ebből kifolyólag egyáltalán nem is eszel halat, akkor mindennap kapj be egy szem omega-3-at tartalmazó táplálékkiegészítőt (például halolajkapszulát), így nem fosztod meg a szervezeted az egészséges zsírsavak immunerősítő hatásától. Az omega-3 fokozza a fagociták működését – ezek olyan sejtek, amelyek úgy harcolnak az influenza ellen, hogy egyszerűen „megeszik” a betegséget okozó baktériumokat – legalábbis ez derül ki a Brit Táplálkozástudományi Intézet tanulmányából, amelyet az egyik orvosi egyetem közreműködésével készítettek. Egy másik kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy az omega-3 megvédi a tüdőt a megfázástól és a légzőszervet fenyegető fertőzésektől.

D- vitamin

Mikor szedd be: Egész évben

Egy harvardi tanulmány szerint a D-vitamin felpörgeti az immunrendszert és általa a meghűlés is megelőzhető. A megfelelő mennyiségű D-vitamin elősegíti a katelicidin termelődését, amelyről kimutatták, hogy vírusölő hatású.

vitamin2.jpg ()Ginzeng tartalmú táplálékkiegészítő

Mikor szedd be: Amikor betegnek érzed magad

Ha úgy érzed, a megfázás készül ledönteni a lábadról, akkor fontold meg egy ginzeng kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítő beszedését is. Egy kísérletben azt figyelték meg, hogy akiknél már jelentkeztek a megfázás tünetei, de ginzenggel kezdték kúrálni magukat, azoknál fele annyi ideig tartott betegség, szemben azokkal, akik csak a hagyományos orvosságok felé fordultak. A ginzeng olyan összetevőket tartalmaz, amelyek jó hatással vannak a fehérvérsejtekre, valamint az interleukinokra ez utóbbiak olyan fehérjék, amelyek fontos szerepet töltenek be az immunrendszer működésében.

Cink

Mikor szedd be: Amikor betegnek érzed magad

A kutatások a cinkkel kapcsolatban ellentmondásos eredményekre jutottak. Annyi viszont bizonyos, hogy a nátha megjelenésekor a cink lelassítja az orrban és a torokban megbújó baktériumok sokszorozódását, így tulajdonképpen jócskán lerövidíti a megfázás időtartamát. De ne vidd túlzásba! Ugyan a csekély mértékű cinkhiány (a cink egyébként a fehérvérsejtek termelődéséhez is szükséges) is növelheti a fertőzés rizikóját, de az 50 mg-nál nagyobb napi mennyiség már tompítja az immunrendszer működését és meggátolja más, fontos ásványi anyagok felszívódását.

A kakukktojás: C-vitamin

Természetesen semmi hátrányod nem fakad abból, ha sok C-vitaminban gazdag ételt fogyasztasz, például paprikát és citrusféléket. De ha csak kapszula formájában szeded, akkor csak óvatosan az adagolással! Egy 2007-ben készült tanulmány szerint nem bizonyított, hogy kizárólag C-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőkkel megelőzhető a megfázás. Ezenfelül, ha túladagolják ezt a vitamint, az vesekövet, gyomorpanaszokat, és gyerekeknél akár még belső vérzést is okozhat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X