A szójáról azt hallani, jól helyettesíti a tejtermékeket, illetve kiváló tápanyagforr&
A szójáról azt hallani, jól helyettesíti a tejtermékeket, illetve kiváló tápanyagforrás a vegáknak. Ugyanakkor a génkezelésről szóló rémtörténetek főszereplője is. Turcsák Katalin dietetikusunkkal összegyűjtöttünk minden érvet és ellenérvet, hogy reálisan tudj dönteni, kerüljön-e belőle az asztalodra.
PRO
Egyél nyugodtan kiegészítő különlegességként szóját vagy szójaterméket, mert…
– a hüvelyesek közül a szójababban van a legnagyobb fehérjemennyiség, amely jó minőségű, esszenciális aminosavakban gazdag,
– kedvező a zsírsavösszetétele: nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, sőt a linolénsav, a szójaolaj fontos összetevője koleszterincsökkentő hatású,
– ha kordában tartod a koleszterinszinted, rugalmasabbá válnak a vérereid, így később kisebb valószínűséggel nézel szembe szív- és keringési elégtelenséggel,
– nagy mennyiségben tartalmaz lecitint, egy természetes zsírszerű anyagot, amely az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges. Jó hatással van az érrendszerre, illetve a fáradtságot is csökkenti,
– remek rostforrás: 50 g szójabab fedezi a napi ajánlott rostanyag-bevitel 20-25 százalékát,
– ásványi anyagokban gazdag: jó kálium- és magnéziumforrás, sok benne az E-vitamin is,
– izoflavont tartalmaz, mely az egyik legfontosabb fitoösztrogén, segíthet a csontritkulás kockázatának csökkentésében.
Fontos!
A szója is allergizálhat, akárcsak a tej, a tojás vagy a méz. Szójaallergia esetén nemcsak a szójakészítményeket kell kerülni, hanem sok egyéb étel összetevőire is oda kell figyelned, hiszen a feldolgozott élelmiszerek 60 százalékában megtalálható.
KONTRA
Kizárólagos húspótlóként, nagyobb mennyiségben ne fogyaszd, mert…
– a világ szójatermésének legnagyobb része génmódosított,
– a szója hatására a vastagbélben lebomló szénhidrátokból gázok keletkeznek, melyek hasi görcsöket vagy puffadást okozhatnak,
– a szója goitrogéneket tartalmaz, amelyek gátolhatják a pajzsmirigy helyes működését.
– az allergiás megbetegedések nagymértékű növekedése a szakértők szerint egybeesik a szója fogyasztásának általánossá válásával,
A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Wellness magazinban!
Fotó: Profimedia – Red Dot