Főoldal > EGÉSZSÉG > Szója… enni vagy nem enni?

Szója… enni vagy nem enni?

szója
0 0

Írta: and

A szójáról azt hallani, jól helyettesíti a tejtermékeket, illetve kiváló tápanyagforr&

A szójáról azt hallani, jól helyettesíti a tejtermékeket, illetve kiváló tápanyagforrás a vegáknak. Ugyanakkor a génkezelésről szóló rémtörténetek főszereplője is. Turcsák Katalin dietetikusunkkal összegyűjtöttünk minden érvet és ellenérvet, hogy reálisan tudj dönteni, kerüljön-e belőle az asztalodra.

PRO

Egyél nyugodtan kiegészítő különlegességként szóját vagy szójaterméket, mert…

– a hüvelyesek közül a szójababban van a legnagyobb fehérjemennyiség, amely jó minőségű, esszenciális aminosavakban gazdag,

– kedvező a zsírsavösszetétele: nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, sőt a linolénsav, a szójaolaj fontos összetevője koleszterincsökkentő hatású,

– ha kordában tartod a koleszterinszinted, rugalmasabbá válnak a vérereid, így később kisebb valószínűséggel nézel szembe szív- és keringési elégtelenséggel,

– nagy mennyiségben tartalmaz lecitint, egy természetes zsírszerű anyagot, amely az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges. Jó hatással van az érrendszerre, illetve a fáradtságot is csökkenti,

– remek rostforrás: 50 g szójabab fedezi a napi ajánlott rostanyag-bevitel 20-25 százalékát,

– ásványi anyagokban gazdag: jó kálium- és magnéziumforrás, sok benne az E-vitamin is,

– izoflavont tartalmaz, mely az egyik legfontosabb fitoösztrogén, segíthet a csontritkulás kockázatának csökkentésében.

szoja2.jpg ()Fontos!

A szója is allergizálhat, akárcsak a tej, a tojás vagy a méz. Szójaallergia esetén nemcsak a szójakészítményeket kell kerülni, hanem sok egyéb étel összetevőire is oda kell figyelned, hiszen a feldolgozott élelmiszerek 60 százalékában megtalálható.

KONTRA

Kizárólagos húspótlóként, nagyobb mennyiségben ne fogyaszd, mert…

– a világ szójatermésének legnagyobb része génmódosított,

– a szója hatására a vastagbélben lebomló szénhidrátokból gázok keletkeznek, melyek hasi görcsöket vagy puffadást okozhatnak,

– a szója goitrogéneket tartalmaz, amelyek gátolhatják a pajzsmirigy helyes működését.

– az allergiás megbetegedések nagymértékű növekedése a szakértők szerint egybeesik a szója fogyasztásának általánossá válásával,

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Wellness magazinban!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában