Főoldal > EGÉSZSÉG > Veszélyes tányérok?

Veszélyes tányérok?

egészségtáplálkozás
0

Írta: and

A kutatók olyan vegyi anyagra bukkantak, ami miatt érdemes aggódni: ez nem más, mint a melanin. Ez a vegyi anyag az Egyes&

A kutatók olyan vegyi anyagra bukkantak, ami miatt érdemes aggódni: ez nem más, mint a melanin. Ez a vegyi anyag az Egyesület Államokban elfogadott, használják például tányérok és különböző háztartási eszközök alapanyagként, de egy új tanulmány szerint árthatzunk vele magunknak.  

Egy kisebb, ámde annál nagyobb figyelmet érdemlő tajvani tanulmány egészséges fiatal felnőtteket tesztelt, akik melanin tálakból szürcsölték leveseiket. (Persze ezek ázsiai piacokon, vagy hagyományos kiskereskedőknél árult márkák voltak.)  A kísérlet során azt tapasztalták, hogy a tanulmány résztvevőinek a vérében sokkal magasabb volt a vegyi anyagok értéke, mint azoknál, akik kerámia tányérból fogyasztották a levesüket (kb. 8 milliárd részecske, szemben a kevesebb mint 2 milliárd részecskével).  Azért nem kell rögtön fejvesztve rohannunk, és kidobnunk az otthon tartott melanint tartalmazó tányérokat. Ezek az értékek még mindig alacsonyabbak, mint amit az Étel és Gyógyszer Hivatal meghatároz küszöbként (2500 milliárd részecske). 

A tanulmány kapcsán rögtön felvetődik egy kérdés: a kutatók miért nem vizsgálták vajon a melanin tálak okozta egészségügyi problémákat? Pedig ez a szint, hasonló a veseköves felnőttekéhez – állítja a tanulmány írója, Ming-Tsang Wu orvos a Kaohsiung Orvosi Egyetemről. A szervezetbe bejutva két módon árthat a melanin, mondja David S. Goldfarb, a NYU Langone Orvosi Centrum és a New York- i Háborús Veterán Ügyek Orvosi Centrumának vesespecialistája. Először is, kristályokat alkot, melyek végül vesekővé formálódnak. Valamint egészen magas dózisban mérgezővé is válnak és szétroncsolják a veseszöveteket. „Hogy valójában mi is zajlik le ilyenkor, az még nem teljesen világos – de ezeknek a folyamatoknak nem a vesékben kellene történniük” – hangsúlyozza Goldfarb.

tanyer2.jpg ()A melanin mérgezés szempontjából a legnagyobb veszélyben a várandós nők és a gyerekek vannak, mivel a fejlődő vesék hajlamosabbak a sérülésekre – állítja Dr. Wu. Szerencsére néhány lépéssel elkerülhető ez a védtelen állapot a kutató szerint:

1. A megoldás kulcsa a hőmérséklet

A gyümölcsöket szobahőmérsékleten nyugodtan tárolhatjuk melaninból készült tálban, nem lesz semmi bajunk tőle. Kerüljük viszont a savas vagy meleg ételek és folyadékok felszolgálását ilyen tálakban. Ehhez inkább üveg vagy kerámia tányérokat használjuk, hogy elkerüljük a nagyobb egészségügyi kockázatot.  A mikrohullámú sütőben pedig végképp kerüljük a melanin edények használatát, bármilyen ételt is melegítenénk benne. A sav és a hő hatására ugyanis több melanin kerül az ily’ módon melegített vagy készített ételekbe. A legnagyobb kockázatot a 140 vagy annál magasabb hőfokon melegített ételek jelentik.   

2. Olcsó húsnak híg a leve

Ez a régi magyar közmondás erre is igaz. Ez a vizsgálat, valamint ennek a kutatócsoportnak korábbi felmérése is azt mutatja ugyanis, hogy minél olcsóbb melaninból készült asztali edényt veszünk, annál biztosabb, hogy több káros vegyi anyag oldódik ki a melegítés vagy főzés hatására. Azaz, ha minél több pénzt vagyunk hajlandók áldozni a melaninból készült edényekre, annál nagyobb biztonságban lehetünk.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X