Főoldal > EGÉSZSÉG > A szívinfarktus a nőket is érinti

A szívinfarktus a nőket is érinti

egészségstrokeszívszívinfarktus
0

Írta: and

A legtöbben úgy gondolják, hogy a szívkoszorúér-betegség (CAD) és a szívinfarktus

A legtöbben úgy gondolják, hogy a szívkoszorúér-betegség (CAD) és a szívinfarktus elsősorban férfiaknál fordul elő. De gondoltad volna például, hogy tízszer több nő hal meg szívkoszorúér betegség következményeitől, mint mellrákban? Az tény, hogy a nőknél általában csak menopauza után nő a rizikó, viszont fiatalkorban az úgynevezett csendes infarktus a jellemző, ami sokkal veszélyesebb. Ez a fajta szívroham ugyanis nem jár együtt mellkasi fájdalommal, így diagnosztizálni is jóval nehezebb, emiatt pedig gyakran vezet halálhoz. A megelőzés és a rizikófaktorok minimalizálása tehát nőként is ugyanolyan fontos, mint a férfiaknál. Stresszes, rohanó időszakokban pedig különösen fontos, hogy odafigyelj szíved egészségére!

fogamz2.jpg ()Iktasd ki a rizikófaktorokat

A szívbetegségek kialakulásának esélyét megtöbbszörözi a dohányzás, a magas vérkoleszterin-szint, elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, illetve öröklött rizikófaktorról is beszélhetünk, ha valaki családjában előfordult már fiatalkori szívbetegség. Az öröklött tényezőkön kívül gyakorlatilag az összes többi kockázat megelőzhető és elkerülhető, ha időben odafigyelsz az egészségedre. Ha például leszoksz a dohányzásról, néhány éven belül regenerálódik a keringési rendszered. A cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás és persze az elhízás pedig egészséges étkezéssel és rendszeres mozgással kiküszöbölhető, de ezt talán már nem is kell ismételni. Nőként fontos még ezenkívül tudni, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése is növeli a szívinfarktus kockázatát, sőt egyenesen megsokszorozza, ha emellett más rizikófaktor is fennáll.

Milyen tünetei lehetnek a szívinfarktusnak nőknél?

Nőknél sokszor nehezebb diagnosztizálni az infarktust: ez részben a már említett csendes infarktusnak köszönhető, de számos egyéb tünet is közrejátszik. Míg a férfiaknál a légszomj, mellkasi fájdalom és végtagok érzéketlensége szinte rögtön szívbetegségről árulkodik, nőknél gyakoribbak a kevésbé specifikus tünetek. Ezek a következőek: hát- és vállfájás, hányinger és hányás, hasi fájdalom, fáradtság, nehézlégzés. Ha ezeket tapasztalod, mindenképp rögtön fordulj orvoshoz! Jobb, ha inkább kiderül, hogy még sincs nagy baj, mintha túl későn ismernék fel a szívbetegséget.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X