Főoldal > EGÉSZSÉG > 5+1 konyhai tipp az influenza megelőzésére

5+1 konyhai tipp az influenza megelőzésére

ételgyógyteainfluenzakonyhapihenéstáplálkozászöldség
0

Írta:

Várhatóan két hét alatt Magyarországra is megérkezik az Európa egyes részein már tombol

Várhatóan két hét alatt Magyarországra is megérkezik az Európa egyes részein már tomboló influenzajárvány. A szakemberek úgy gondolják, hogy az egyik legjobb védekezés a védőoltás, emellett azonban immunrendszerünket a táplálkozással és a pihenéssel is tudjuk erősíteni. Jól tudja ezt Borda Attila, az egészségtudatosságot zászlajára is kitűző népszerű sárvári hotel mesterszakácsa is, akinek különösen fontos, hogy az általa készített ételek ne csak finomak, de egészségesek is legyenek. Íme Borda Attila 5+1 immunerősítő konyhai tippje!

1. Ne főzzük túl az ételeket!

Minél kevesebb hőhatásnak tesszük ki az alapanyagokat, annál többet tartanak meg értékes komponenseikből. A friss húst és halat csak rövid ideig süssük, pároljuk, és kerüljük a zöldségfélék fölösleges áztatását is.

2. Nyers zöldség és gyümölcs minden mennyiségben!

A legtöbb vitamint akkor juttatjuk a szervezetünkbe, ha nyersen fogyasztjuk a zöldséget, gyümölcsöt. Nem kell lemondanunk a változatosságról sem, hiszen például a különbözőképpen elkészíthető salátákból akkora a választék, hogy szinte minden téli napra juthat egy-egy fajtából.

3. Szükség esetén tároljuk az ételeket hidegen vagy mélyhűtve!

Ha szükséges, mind az alapanyagokat, mind a készételt tároljuk hidegen, hosszabb tároláskor mélyhűtve. Így azonos mennyiségű élelmiszerből akár 50 százalékkal több vitaminhoz, ásványi anyaghoz is juthatunk. Érdekesség például, hogy az előfőzés nélkül, mínusz 18°C-on mélyhűtött gyümölcsök C-vitamin tartalma még féléves tárolás után is kevesebb mint 10 százalékkal csökken.

4. Télen is használjuk ki a szezon nyújtotta lehetőségeket!

„Ilyenkor kerülnek előtérbe a savanyú káposztás ételek, a sütőtökös levesek és köretek, valamint a kerekrépás téli étkek” – árulja el Borda Attila, aki két éve a rangos nemzetközi erfurti szakácsolimpiáról bronzéremmel tért haza. Ezek az alapanyagok sok más mellett jócskán bővelkednek C-vitaminban és rostokban is. A savanyú káposzta és a sütőtök jótékony hatásait már régóta ismerjük, azt viszont talán kevesen tudják, hogy a kevésbé ismert kerekrépa A-, B1- és B2-vitaminban, valamint kálciumban és foszforban is gazdag.

konyha2.jpg ()

Kerekrépa

5. Igyunk minél több gyógyteát!

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (napi 2-3 liter) nemcsak nyáron fontos, hiszen átlagosan több mint 2 liter folyadék távozik naponta a szervezetünkből a légzés, kiválasztás, emésztés és verejtékezés során. Ha ezt természetes gyógyteákkal is pótoljuk, sokat tehetünk az immunrendszerünk erősítéséért. A leghatékonyabb immunerősítő teák közé tartozik a csipkebogyó-, a kamilla-, a gyömbér-, a borsmenta-, a kasvirág- és a hársfatea. Ezek a főzetek a meghűlést is hatékonyan gyógyítják, ráadásul még finomak is!

+1 Pihenjünk, relaxáljunk minél többet!

A téli hónapok közepére fogyóban vannak a szervezetünk tartalékai, érezhetően kezdünk kimerülni. Ilyenkor a legjobb, ha néhány napra „kivonjuk magunkat a forgalomból”, hogy teljesen feltöltődhessünk. Utazzunk el egy wellness-hétvégére, vagy vegyünk ki pár nap szabadságot és pihenjünk otthon. Ezek a napok arra is alkalmasak, hogy végre megtartsuk a régóta tervezett méregtelenítő kúránkat. A szervezetünkben évente mintegy 4 kilogramm felesleges anyag halmozódik fel, amitől a leghatékonyabban egy intenzív léböjtkúrával szabadulhatunk meg. Tökéletes választás lehet a Buchinger és Lützner féle léböjtkúra, melynek lényege, hogy 10 napra elbúcsúzunk a szilárd tápláléktól, a létfontosságú tápanyagokat pedig alacsony kalóriatartalmú levekkel pótoljuk, amelyek az éhségérzet enyhítésében is segítenek. A professzionálisan felépített léböjtkúra során a szervezet megtisztul, kiegyensúlyozottabb lesz az anyagcsere, erősebb az immunrendszer és javulnak a szervezet regenerációs folyamatai is. A kúra sikerességét orvos és naturmedicina asszisztens állandó jelenléte, támogatása, valamint a terápiás szakemberek által nyújtott konzultációs lehetőségek is biztosítják.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X