Főoldal > EGÉSZSÉG > A zöldség- és gyümölcsvásárlás tízparancsolata

A zöldség- és gyümölcsvásárlás tízparancsolata

egészséggyümölcsvásárlászöldség
0

Írta: and

Ahogy egyre nagyobbak, szebbek, édesebbek lettek a zöldségek és a gyümölcsük, sajnos úgy veszí

Ahogy egyre nagyobbak, szebbek, édesebbek lettek a zöldségek és a gyümölcsük, sajnos úgy veszítettek a tápanyagtartalmukból is. Lássuk, mire érdemes odafigyelni a piacon vagy a zöldségesnél, ha igazán jól szeretnénk vásárolni!

1. Válaszd a kicsi paradicsomot!

Meglepő, de a kisebb a nagyobb! A cherry- vagy a szilvaparadicsom vásárlása jobb döntés, mert tízszer több koleszterincsökkentő likopint tartalmaz, mint a nagyobb testvére. Ráadásul finomabb is!

2. Egyenlő mennyiségben vásárolj gyümölcsöt és zöldséget is!

Ne csak gyümölcsöket pakolj a kosaradba, a zöldségeknek is legyen ugyanannyi helye, így gondoskodsz arról, hogy elegendő mennyiségű antioxidánst vigyél a szervezetedbe. Ezzel a módszerrel még a vércukorszintedet is a megfelelő szinten tartod.

3. Sárgarépa csak egészben!

Csak kapargasd le a felszínét, ne vágj le róla vastag szeleteket pucolás címén, hiszen a külső részeiben van a legtöbb vitamin. Bár a bébirépa nagyon finom és nagyon cuki, sajnos nagyon alacsony a tápanyagtartalma, inkább válaszd a hagyományos sárgarépát.

repa2.jpg ()4. A hagyma ducin az igazi!

És minél erősebb, csípősebb, annál jobb! Pontosabban 8-szor több egészséges komponenst tartalmaz, mint az enyhébb, szolidabb hagyma. Fogyaszd bátran nyersen is!

5. Előre csomagolt saláta helyett egész fej!

Nagyon praktikus a mosott, csomagolt saláta, de sokkal több vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak az egész fej saláták. Igaz, hogy több velük a macera, de az egészséged érdekében megéri!

6. Ne feledkezz meg az articsókáról!

Sokkal gazdagabb antioxidánsban, mint bármely más zöldség. Sőt, az articsókának még a konzervváltozatát is bátran ajánljuk!

7. Soha ne menj haza káposztafélék nélkül!

Rukkola, káposzta, brokkoli és kelkáposzta – legalább egyikükből vigyél haza egy szép példányt, tele vannak hasznos tápanyagokkal!

8. Kötelező citrusfélék

Citrom, narancs, vérnarancs, mandarin, pomelo és társai – nagyon fontos erősítői az immunrendszerednek, mindig vásárolj belőlük!

9. Színkódok

Ha valami fekete, kék, vörös vagy lila, mindenképpen vedd meg!

10. Fűszerek és gyógynövények

Amellett, hogy nagyon egészségesek, feldobják az ételeid ízét. Sőt, kitűnő teát is főzhetsz belőlük. Muszáj beszerezned belőlük is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X