Főoldal > EGÉSZSÉG > Készülj fel időben! Kisokos a nyári egészségért

Készülj fel időben! Kisokos a nyári egészségért

egészségnyárstrandveszélyvíz
0

Írta: and

Csukott száj és zuhany A klórozott és különféle vegyszerekkel kezelt uszodai víz sok veszé

Csukott száj és zuhany

A klórozott és különféle vegyszerekkel kezelt uszodai víz sok veszélyt rejt magában: számos fertőzést elkaphatsz általa, többek között heveny hasmenést okozhat. Nagyon fontos, hogy mindig tartsd csukva a szádat, ha belemerülsz (tehát ne nyeld le a vizet), valamint minden fürdőzés után alaposan zuhanyozz le, hogy a bőrödről is eltűnjenek a bacik.

Lassan a testtel

Tudtad, hogy a vízbefulladás a mai napig az egyik leggyakoribb halálozási forma? Ennek pedig legtöbbször az az oka, hogy az úszni vágyók alkohol vagy más tudatmódosító szer hatása alatt állnak. Tehát ha nem tudsz úszni, vegyél leckéket, amikor csónakba szállsz, legyen rajtad mellény, és ami a legfontosabb: ne igyál, mielőtt a vízbe mennél!

Vigyázz a villámmal

Nem is hinnéd, mennyire komoly esélye van nyáron a villámcsapással kapcsolatos problémáknak, főleg most, amikor bármelyik percben kitörhet egy vihar. Figyeld az időjárás-előrejelzést, és ha ilyesmit jósolnak, akkor inkább másik napra tervezz 18 lyukas golfmérkőzést vagy medencepartit.

Le az ételmérgezéssel

Ugye te is hallottad már anyukádtól, hogy nyáron két óránál tovább nem hagyunk kint ételt? Igaza is van: az ételmérgezésben szerepet játszó baktériumok ugyanis imádják a nedves, meleg időt, szóval a megmaradt ételt tanácsos kihűlés után azonnal becsomagolni és a jégre tenni, vagy két órán belül elfogyasztani, ha nem szeretnétek a kórházban vakációzni.

Bízd a profikra

Kerti tűzijátékot szeretnél a tesód eljegyzésére? Akkor semmiképp ne kezdj egyedül hozzá, inkább keress fel egy hivatásos céget. Lehet, hogy drágább, de legalább biztosan a helyén marad az ujjad, és senkinek nem robban majd az arcába egy petárda sem. És a végeredmény is garantáltan sokkal szebb lesz!

Hogy ne legyen égő

Bizony, a napégésre célzunk megint, és hiába folyik a téma a csapból is ilyenkor nyár elején, nem lehet elégszer beszélni róla. Nyilván tudod, hogy nem csupán arról van szó, hogy kicsit lekap a nap: a napégésnek ennél súlyosabb következményei is lehetnek, hogy messzebb ne menjünk, akár a bőrrák is szóba kerülhet. A kötelező mantra pedig ez: a bőrödnek megfelelő, magas faktorú, fényvédős naptej, napozás utáni testápoló, a közvetlen, erős napfény kerülése (főleg 11 és 15 óra között), valamint sok-sok folyadék!

profimedia-0140542160.jpg ()Víz, víz és megint víz

…és nem csupán azért, amiért egyébként is. Biztosan szoktad hallani a nyár legforróbb napjain a mentőautók szirénáit: a túlhevülés minden korosztályra egyaránt veszélyes, és a tested az izzadással csak részben tudja ezt kompenzálni. Ezért nyáron fokozottan ügyelj a folyadékbevitelre, különösen, ha fizikai munkát végzel, és a legmelegebb napokon inkább maradj az árnyékban.

Ne légy bogaras

Szúnyog, darázs, kullancs…bizony, ezek a kis hívatlan vendégek megkeseríthetik a nyaradat, főleg, ha nem védekezel ellenük elég hatékonyan. Bárhová is mész, mindig legyen nálad bőrre kenhető rovarriasztó, valamint fertőtlenítő kenőcs is arra az esetre, ha már megvan a baj. Ha erdőben kirándultok, bármilyen meleg van is, viselj hosszú nadrágot és zárt cipőt, és indulás előtt tájékozódj az ottani kullancshelyzetről, mert a kullancsok tényleg komoly gondokat okozhatnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X