Főoldal > EGÉSZSÉG > Meglepő veszélyek az edzőteremben

Meglepő veszélyek az edzőteremben

betegségedzőteremegészségfertőzésmozgás
0

Írta: and

Végre eljutottál oda, hogy rendszeres látogatója legyél az edzőteremnek? Naponta küzdesz a súlyokkal, g

Végre eljutottál oda, hogy rendszeres látogatója legyél az edzőteremnek? Naponta küzdesz a súlyokkal, gépekkel? Sajog minden porcikád az izomláztól? Más sem hiányzik ilyenkor, mint egy fertőzés, amit sportolás közben szedtél össze.  A tornaterem nem a legbiztonságosabb egészségügyi hely a világon. Ezért ha el akarod kerülni a betegségeket, érdemes pár dolgot betartani.

Lényeges a cipő!

Akármennyire tetszik a legutóbb vásárolt tornacipőd, ha az utcán is használod, a terembe ne vidd be! Nem véletlenül kötelező a váltócipő használata, mivel az utcán felszedett baktériumok a párás levegőben sokkal inkább elszaporodnak, amiket aztán  összeszedhetsz az orrodon, a szádon, a kezeden. A piszkot – amennyire lehet – hagyd kint!

Mindig használj saját törölközőt!

Csak azért, mert egy törülköző bolyhos, pihe-puha, frissen mosott, még nem biztos, hogy egészségügyi szempontból is tiszta. Előfordulhat, hogy allergiás tünetek jelentkeznek a bőrön az idegen mosószer hatására, ezért tanácsos mindig a sajátot használni. Ám ennek tárolása sem mindegy. Lehetőleg különítsd el mindig a táskádban, a legjobb, ha zacskóba helyezed, hazaérve pedig azonnal vedd ki és mehet a mosógépbe. A törülközőn ugyanis nem csak a baktériumok, de a gombák is elszaporodnak a nedvesség hatására.

edzoterem2.jpg ()

A vizes kulacs

Nem is gondolnánk, hogy mikor megszomjazunk a súlyzózás után, az eszközt a helyére tesszük, nyúlunk az kulacsunkért, lepattintjuk a kupakját, akkor milliónyi baktérium támadásának tesszük ki magunkat. Sokkal előnyösebb az egyszeri, összenyomható és eldobható műanyag flakon, így nem kell megérinteni a tetejét egyetlen kortyhoz sem.

Meghibásodó gépek

Nehéz lenne átlagot mondani, hogy mennyi ember használ konditermi berendezést nap mint nap, de a szám nem csekély. Ezáltal megvan az esély arra, hogy az eszközök meghibásodjanak, és veszélyeztessék az egészségedet. Nem árt néha rákérdezni a személyzettől, hogy milyen gyakran nézik át, és javítják a berendezéseket. Emellett fontos, hogy mindig szólj, ha valamilyen problémát, meghibásodást észlelsz. Sose használj olyan eszközt, amin akár egy kicsi eltérést is tapasztalsz az eddigiekhez képest. És még egy jó tanács: használat előtt mindig töröld át az eszközt, amit megfogsz, amire ülsz vagy fekszel!

Minden, ami intim!

Ne feledkezz meg az alapvető dolgokról sem: moss kezet az eszközök használat előtt és után! A tusoláshoz mindig vidd a műanyag papucsod, hiszen a lábgomba nagyon gyakori ilyen helyeken! Használj saját szappant és borotvát! Ha pedig a fárasztó edzés után a szaunában szeretnél regenerálódni, mindig a törölköződre helyezkedj el!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X