Főoldal > EGÉSZSÉG > A reuma szívbetegségre is hajlamosít?

A reuma szívbetegségre is hajlamosít?

betegségegészséggyógyulásreumaszívbetegség
0

Írta:

Az ősszel felerősödő reumás panaszokat nem csak a fájdalom miatt nem szabad félvállról venni, de a kutat&

Az ősszel felerősödő reumás panaszokat nem csak a fájdalom miatt nem szabad félvállról venni, de a kutatások szerint a fokozott szívbetegség kockázat miatt sem. Dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa az okokat és a megoldási lehetőségeket vette számba.

Speciális szűrés

A rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegeknek kétszer nagyobb esélyük van a szívbetegségekre, mint másoknak – állapították még a Mayo Klinika kutatói. A szakemberek azt is kifejtették, hogy szokásos szív- és érrendszeri szűrési metódusokkal sok esetben nem mutathatók ki az RA betegek fokozott rizikója, ezért számukra speciálisabb szűréseket lenne érdemes kidolgozni. Ezt az új szűrőrendszert, a Transatlantic Cardiovascular Risk Calculator for Rheumatoid Arthritis, vagyis ATACC-RA-t nemrégiben mutatták be nemzetközi szinten. Eredményei pontosságát pedig 314 RA-beteg szűrésével bizonyították: míg a korábbi, ún. SCORE kockázatbecslő csomaggal 314 betegből csak 168 személy bizonyult magas kockázatúnak, addig az ATACC-RA metódussal már 201 páciensnek hívták fel a figyelmét a megnövekedett szívbetegség rizikóra.

reuma2.jpg ()

Az okok sem egyértelműek

-Alapvetően fontos lenne, hogy az RA-betegek tisztában legyenek a fokozott kockázattal és a reumatológus mellett rendszeresen látogassák a kardiológust is. Ezen felül az alapprobléma, vagyis ebben az esetben a reumatikus betegségek szakszerű kezelése is elengedhetetlen – hangsúlyozza dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa. – Ráadásul mivel a kiváltó ok is sokféle lehet, a kezelés is összetett. Igen gyakori ok a gyulladás, amely érintheti többek közt az ízületet, izmot, ínt, csonthártyát, és nagyon sokszor az ízületek kopása okozza a fájdalmat. A fertőzések és az utánuk kialakuló betegségek, illetve anyagcsere-betegségek (például köszvény) is állhatnak a háttérben. Gyakran az autoimmun folyamatok vezetnek a reumás panaszokhoz. 
Ha megszületik a pontos diagnózis, a következő lépés az okok kezelése és ezzel párhuzamosan a fájdalom csökkentése, amely jelentős életminőség javulást eredményezhet.

A fájdalom csillapítható

Azoknak, akik tartós megoldásra vágynak és óvakodnak a fájdalomcsillapítók túl gyakori alkalmazásától, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket. Ilyen például a lökéshullám terápia, amely során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket. A sérült szövetek regenerálásával a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de az okot is megszüntethetik. Szintén jó eredmény érhető el a hiarulonsav injekcióval, amely szinte megolajozza az ízületeket. A gélszerű anyagot az orvos az érintett nagyízületbe, főként a térdbe vagy a csípőbe fecskendezi, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. 
Azt is tudni kell, hogy azok a mozgásszervi betegségek, amelyek nem igényelnek elsődlegesen orvosi ellátást, eredményesen enyhíthetők mozgással. Az ízületi gyulladások megelőzése érdekében mozogjunk többet, valamint figyeljünk testsúlyunkra, ugyanis az elhízás is okozhat ízületi gyulladást, fájdalmakat.

Forrás: www.oxygenfajdalomcentrum.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X