Főoldal > EGÉSZSÉG > 7+1 gerincvédő tipp irodában dolgozóknak

7+1 gerincvédő tipp irodában dolgozóknak

betegségegészségfájdalomgerincirodaszékülés
0

Írta:

Az irodai munkát végzők háta az átlagosnál is nagyobb veszélynek van kitéve, hiszen az egész

Az irodai munkát végzők háta az átlagosnál is nagyobb veszélynek van kitéve, hiszen az egész napos ülés következében sokan küszködnek gerincproblémákkal, hátfájdalommal, de az egészségtelen tartásnak súlyosabb következményei is lehetnek. A gerinc egészségéért sokat tudunk tenni még ülőmunka esetén is, ha megfogadjuk Dr. Major Zoltán reumatológus főorvos tanácsait.

Hátfájás, nyakfájás, deréktáji fájdalmak, gerincpanaszok, nyaki mozgás korlátozottsága – ezek mind lehetnek az egészségtelen testtartás következményei és gerincproblémára utaló tünetek is. Fontos odafigyelnünk gerincünk egészségére még akkor is, ha munkánk révén egész napos ülésre, számítógépes munkavégzésre vagyunk kényszerítve, hiszen a hanyag testtartás hosszú távon nemcsak hátfájdalmat, de nyaki és deréktáji problémákat is okozhat. „Tapasztalatunk azt mutatja, hogy sok irodában dolgozó vendég érkezik hozzánk olyan panaszokkal, melyek a legtöbb esetben gerincproblémákkal állnak kapcsolatban a naphosszat tartó ülőmunka következtében. Szerencsére az esetek nagy részében nem súlyosak a problémák, azonban érdemes odafigyelni a gerinc egészségére és hangsúlyt fektetni a gerincproblémák megelőzésére” – mondta el Dr. Major Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa. A gerinc egészségének megőrzésére a szakember az alábbiakat tanácsolja.

7+1 tipp a gerinc egészségének megőrzésére

1. Figyeljünk oda a helyes testtartásra ülés közben!
Gyakori probléma, hogy görnyedve ülünk a monitor előtt – figyeljünk oda arra, hogy derekunkat és lapockánkat mindig támassza meg a szék háttámlája. Ha megoldható, javasolt a testtartások változtatása is hosszas ülések során vagy ülőlabda használata, és érdemes óránként pár percre felállni és pár nyújtó gyakorlatot végezni.

2. Sport, sport és sport!
Számos mozgásforma elősegítheti a gerinc egészségének megóvását, mind közül az egyik legjobb az úszás. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a hátúszás lehet gyógyír a hátproblémákra, hiszen a megfelelően gyakorolt mellúszás során is kinyújtózik testünk.

3. Válasszunk megfelelő matracot alváshoz!
A túlságosan puha matrac nem tesz jót gerincünknek, alváshoz inkább keményebb, a gerincet jól megtartó fekvőhelyet válasszunk.

4. Járjunk gyógyfürdőbe!
A hazánkban számos helyen elérthető forró vizű gyógyfürdőknek köztudottan jótékony hatásuk van például az ízületekre, de a gerinc egészségének megóvásához is hozzájárulhatnak. A NaturMed Hotel Carbona egyik specialitása például a súlyfürdő, amely a fürdőzőkre helyezett különböző súlyok segítségével teszi lehetővé a porckorong eredeti állapotának visszaállítását, így a gerincoszlop megnyújtását.

5. Figyeljünk a kalcium és a D-vitamin bevitelére!
A csontok, így a gerinc egészségének megőrzése során kulcsfontosságú szerep jut a kalciumnak, amely a csontokba épülve azokat erősebbé, strapabíróbbá teszik. Fogyasszunk természetes formában kalciumot (pl.: tej, tejtermékek, banán, olajos magvak), és nem szabad megfeledkezni a D-vitaminról sem, amely elősegíti a kalcium felszívódását a csontokba. A D-Vitamin forrása nyáron lehet a napfény is, borús időben azonban érdemes odafigyelni a pótlásra, amely jöhet például tojásból, olajos halakból és májból is.

6. Vizsgáltassuk ki magunkat!
Amennyiben hátproblémáink vannak, érdemes kivizsgáltatni magunkat. Ma már léteznek olyan számítógépes műszerek, amelyek érzékelő szenzorokkal gyorsan feltérképezik a gerinc állapotát és ugyan azzal a géppel elvégezhető a terápia is, amely során egy mini kalapács speciális ütésfrekvenciára állítva minden helytelen vagy kóros berögzülést helyre tesz a hátban. Ilyen szolgáltatás elérhető a hévízi NaturMed Hotel Carbonában is.

7. Járjunk gerinctornára!
Nemcsak azoknak javasolt a speciális gerinctorna, akiknek fáj a hátuk, hanem azoknak is, akik szeretnék megelőzni a gerincproblémákat. A gerinctorna nagyszerű sportolási, kikapcsolódási lehetőség is!

+1 Járjunk masszázsra!
A masszázs remek stresszoldó és kikapcsoló tevékenység, ráadásul a gerincünk egészségét is megóvhatjuk speciális gerincmasszázzsal.

Forrás: NaturMed Hotel Carbona**** superior

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X