Főoldal > EGÉSZSÉG > Csomborral a gyomor egészségéért

Csomborral a gyomor egészségéért

betegségegészségfájdalomgyógyulásgyomor
0

Írta: and

Számtalan növényt több néven is ismerünk, ilyen a csombor, vagyis a borsikafű is. A kellemes aromáj&uacute

Számtalan növényt több néven is ismerünk, ilyen a csombor, vagyis a borsikafű is. A kellemes aromájú, erős ízű fűszernövény nem csak a konyha kedvence lehet, hanem a házi patika alapanyaga is.

Ősi múltjára bizonyíték, hogy már a balzsamozáskor is bevetették a csombort, az ókori rómaiak pedig úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye. Ebből adódóan nagy meggyőződéssel, és igen gyakran alkalmazták szerelmi kötésekhez, bájitalokhoz, de még a szexuális zavar kezelésére is bevetették az évelő félcserjét.

Később aztán a javasasszonyok sem indultak el az illatos növény nélkül. Gyógyhatásait gyorsan felismerték, és a mai napig alkalmazzák is őket. A borsikafű antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért alkalmas különféle betegségek gyógyítására, illetve a tünetek enyhítésére.

Első a gyomor

A gyógynövényből készített tea elmulasztja a hasmenést, enyhíti a hasfájás, gyomorerősítő szerepe van, de gátolja a felfúvódást, étvágygerjesztő és görcsoldó hatással bír. Különösen érdemes bevetni tartós betegségek után, és remek megoldás a rossz emésztésre is. Megtisztítja az egész emésztőrendszert, ezáltal megkönnyíti a nehéz ételek feldolgozását. Ráadásul a fájdalmat és a görcsöket nem csak a hasban csillapítja.

csombor2.jpg ()

Tisztít és fényesít

Takarításra nem ajánlott, de van, amit megszépít. Mivel jól fertőtlenít és igen aromás, sokféle fogkrém, szájvíz összetevőjében szerepel. Ha például nyersen kezdesz el csombort rágni, akkor segít a fogszuvasodás ellen, sőt megvéd a fogkőtől is.

Antioxidánsokban gazdag növény, ezáltal óv a szív- és érrendszeri bajoktól is. Hatékony torokfájásra, rovarcsípésre, serkenti a tüdőfunkciókat, és felszabadítja a légutakat. A gyógynövényből nyert olaja bőrnyugtató ezért gyakran használják kozmetikai termékekben is. Egy keveset a testápolódba is érdemes keverni. Az is lehet, hogy az aromája még a memóriazavarokon is segít, a stressz ellen is nyugtat.

Konyhai kisokos

A csombor fellelhető télen és nyáron is a kertekben, de leggyakrabban a szárított leveleivel találkozhatsz. Fűszerként főzéshez így is a legtökéletesebb. A szárított csombort légmentesen záródó edényben, száraz, sötét, hűvös helyen tárold, így évekig is megőrzi aromáját, amit használhatsz halakhoz, tojáshoz, sajtokhoz, hüvelyesekhez és salátákhoz is. A paradicsommal mindenképp érdemes kipróbálni. Kevés kakukkfűvel és oregánóval összekeverve Itália napfényes hangulatát idézi meg bármelyik ételen.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X