Főoldal > EGÉSZSÉG > Orbáncfűvel a nyugodt életért és a könnyebb emésztésért

Orbáncfűvel a nyugodt életért és a könnyebb emésztésért

betegségegészségemésztésfogyásgyógynövényorbáncfű
0

Írta:

Hazánkban vadon is megterem az orbáncfű, melynek virágából olyan gyógyteát készíthetsz, ami – többek között – stresszoldó, hangulatjavító és emésztést segítő hatással rendelkezik. Az ókor óta ismert és kedvelt házi gyógynövényt érdemes otthon tartani, mert igazi kis csodanövény.

 

A gyógynövényeket általában azért lehet kedvelni, mert sokféle hatóanyagot tartalmaznak. Míg a gyógyszerek csak egy-egy betegség ellen nyújtanak megoldást, addig a gyógynövények sokkal komplexebb hatást képesek kiváltani. Ráadásul kombinálni is lehet, ekkor még többféle panasz kezelésére alkalmazható. Az orbáncfű apró, sárga virága is ezt a célt szolgálja.

Cigi, alkohol és dadogás ellen

A Kárpát-medence őshonos növénye kiváló antidepresszáns, közérzetjavító szer, amit korábban Szent János virágának is neveztek. Ne lepődj meg, ha az orbáncfű teát antidepresszánsként, általános hangulatjavítóként, stresszoldóként, nyugtatóként írja fel az orvos. Tökéletes megoldás a lelki bajokra, sőt még dadogás ellen is javasolt a fogyasztása. Segíthet a nikotin és az alkoholfüggőség leküzdésében. Igen erős immunerősítő hatása van, de vírusölő tulajdonsága is kirívó. Használható még epehajtóként, görcsoldóként, vízhajtóként és nyálkaoldásra. De gyulladáscsökkentő és hámregeneráló hatással is rendelkezik.

Emésztésjavító hatás

Az emésztési zavar elsősorban a mozgásszegény életmód, a rosthiányos táplálkozás, az állandó stressz és rohanás következménye lehet. Egyre többen szenvednek a tüneteitől, de szerencsére vannak rá természetes, mellékhatásoktól mentes gyógymódok. Az orbáncfű, mivel oldja a vegetatív idegrendszer feszültségét, enyhíti a stressz okozta hasi panaszokat, vagyis az emésztést is megkönnyíti. Ehhez elég étkezés után negyed órával egy csésze orbáncfű tea kortyolgatása.

orbancfu2.jpg ()

A tea készítése és felhasználása

Teáját teljesen hagyományos módon kell elkészíteni: 2 dl vízhez 1 púpozott teáskanálnyi füvet tegyél. Csak forrázd le, és rövid ideig hagyd állni. Napi 1-2 csészével megihatsz, de azért az sem mindegy, hogy mire használod. Ha álmatlanságra ellen akarod bevetni, akkor lefekvés előtt idd meg. Ha depresszióra, idegi panaszokra kortyolod, akkor is az esti órák a javasolt időpontok.

Napi három bögrével csak akkor fogyaszd, ha vírusfertőzésed van. Fontos a kúraszerűség: hat hétig ihatod folyamatosan, de utána tarts hat hét szünetet! Bár nem jellemzőek a mellékhatások, azért előfordulhatnak túladagolás esetén. Ha székrekedéssel, gyomorbántalommal, fáradtsággal vagy szédüléssel küzdesz, akkor azonnal hagyd abba a fogyasztását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X