Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem csak az elhízás, a túlzott soványság is gondokat okozhat

Nem csak az elhízás, a túlzott soványság is gondokat okozhat

étkezésfogyáshízáshízókúrakövérségtáplálkozásvékonyság
0

Írta: and

A fogyókúrás tippekkel Dunát lehetne rekeszteni. De mi a helyzet akkor, ha neked nem leadni, hanem éppen felszedni

A fogyókúrás tippekkel Dunát lehetne rekeszteni. De mi a helyzet akkor, ha neked nem leadni, hanem éppen felszedni kellene néhány kilót? Ne aggódj, ha megfogadod tippjeinket, egészségesen, de hatékonyan gyarapíthatod testsúlyodat.

Számold ki a testtömeg-indexed

Ehhez csupán néhány adatra lesz szükséged. Nem kell kétségbeesned, ha a sovány értéket kapod, hiszen sok tényező befolyásolhatja az ideális testsúlyt. Mindenesetre, ha 18,5 alatti érték jött ki, érdemes konzultálnod orvosoddal, esetleg dietetikussal is.

Vizsgáld a lelki, testi okokat is

Nem mindegy, hogy egyébként is vékony voltál, vagy csak az utóbbi időben fogytál vészesen soványra. Ha az utóbbi áll fenn, akkor valamilyen egészségügyi okot sejthetsz a háttérben. Ez testi, lelki betegség egyaránt lehet. Mindenképpen járj utána, fordulj szakemberhez, hogy mielőbb kiderüljön, mi lehet a gond.

Étkezz változatosan

Tévhit, hogy a sovány embereknek zsíros és cukros ételeket kell fogyasztaniuk. A cél az, hogy egészséges étrenddel gyarapítsd a súlyodat. Fogyassz többszörösen telítetlen zsírokat, hidegen sajtolt olajokat. Figyelj oda a sok fehérjebevitelre (hús, tejtermékek, tojás) és a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásra is. A gyümölcscukor ez esetben a barátod.

Kisebb tányér, nagyobb étvágy

Ha étvágytalanságban szenvedsz, valószínűleg riasztóan hatnak számodra a hatalmas tányérok. Tálald inkább kisebbre az ételt, és díszítsd ínycsiklandóan. Ezek a kis apróságok is sokat számítanak.

hizokura2.jpg ()Egyél többször, kisebb adagokat

Figyelj a rendszerességre. Ne ess abba a hibába, hogy elfeledkezel az evésről. Egy idő után ugyanis átesel a holtponton, és már nem érzel éhségét. Ha kell, állítsd be a telefonodat, hogy jelezzen 2-3 óránként. Ha tízóraira, uzsonnára legalább egy-egy gyümölcsöt, joghurtot elfogyasztasz, már sokat tettél az egészségedért.

Édesíts mézzel

A méz a legegészségesebb, legtermészetesebb édesítőszer. Fogyókúrázók csupán magas kalóriatartalma miatt kerülik, de neked éppen emiatt nagyon ajánlatos a fogyasztása.

Étvágygerjesztő ételek, italok

A cayenne-bors, mustár, a gyömbér mind étvágygerjesztő fűszerek. Az articsóka, kakukkfű, borsmenta teák a sok más áldásos hatásuk mellett még az étvágyadon is javíthatnak.

Egyél társaságban

Vedd szigorúan az ebédidőt! Akár házi kosztot eszel, akár az “üzemi konyhát” részesíted előnyben, semmiképpen se egyedül tedd. Egy jó hangulatú társaságban ugyanis hajlamosak vagyunk többet csipegetni az ételből.

Mozogj

Eszedbe ne jusson ellustulni! Igaz, hogy a mozgás kalóriát éget, de az is, hogy az étvágyat is meghozza. Te megteheted azt, amire a fogyózók csak vágyakoznak: nyugodtan nasizhatsz egy kis mogyorót, gyümölcsöt edzés után.

+ 1 tipp: Relaxálj, pihenj, töltődj!

Nem lehet, hogy túlhajtod magad a munkahelyen? Kell, hogy időt szakíts a kikapcsolódásra is. Szervezz hétvégére programokat. Mindegy, hogy ez kirándulás, wellnessezés, utazás; a lényeg, hogy érezd magad jól és tölts sok időt a szabadban!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X