A színek fiziológiai hatását már az ókori Egyiptomban is felismerték. Rájöttek, hogy
A színek fiziológiai hatását már az ókori Egyiptomban is felismerték. Rájöttek, hogy minden színes növénynek más és más jótékony hatást tulajdoníthatnak. Minél élénkebbek, erőteljesebbek a zöldségek vagy gyümölcsök színei, rendszeres fogyasztásukkal annál inkább hozzájárulhatunk egészségünk védelméhez.
Vitaminban bővelkedő citromsárgák
A citromsárga növények remek antioxidáns hatással rendelkeznek, regenerálják a test sérüléséből adódó problémákat, segítenek a szemkárosodások megelőzésében. A citrom fogyasztása magas C-vitamin tartalma miatt ajánlott, a banánt káliumtartalma és vérnyomás-csökkentő hatása miatt érdemes étrendünkbe rendszeresen beiktatni. A kukorica pedig a rák és szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkenti.
Látásélesítő narancssárgák
A narancssárga zöldségek, gyümölcsök béta-karotin tartalmuk miatt jelentősek. Ezek – amellett, hogy sötétebbre színezik bőrünket – a sok C-vitamin tartalom és antioxidáns hatás mellett rákmegelőzőek, védik a szívet, erősítik az immunrendszert. Lassítják az öregedés folyamatát, élesíti a látást. Egyél sok sárgadinnyét, sütőtököt, sárgarépát, barackot, narancsot, mangót, édesburgonyát.
Antioxidáns hatású lilák
A lila színű zöldségek, gyümölcsök elsősorban az érrendszert és az agyat tartják karban: javítják a memóriát, meggátolják a vérrögök képződését, kiemelten antioxidáns hatásúak, lassítják a sejtek öregedését. Fogyassz sok padlizsánt, szilvát, lilakáposztát, lilahagymát, piros- és kékszőlőt, céklát és különféle bogyós gyümölcsöket.
Öregedésgátló pirosak
A piros ételek óriási segítséget nyújtanak a daganatos, illetve a kiválasztórendszer betegségeinek megelőzésében. Javítják a memóriát, óvják a szem és a szív egészségét és védik a sejteket az öregedéstől. A sok eper, málna, bogyós gyümölcsök, piros alma, görögdinnye, gránátalma, paradicsom, pirospaprika fogyasztása sokat segít egészséged megőrzésében.
Rákmegelőző zöldek
A zöld növényeket elsősorban szintén a rákos megbetegedések ellen érdemes fogyasztani. Magas kálciumtartalmuk miatt erősítik a csontokat. Máj- és szemvédő hatása is ismert. Különösen ajánlott az uborka, zöldborsó, spenót, zöld szőlő, brokkoli, zöldhagyma és -paprika, avokádó, kivi és kelbimbó fogyasztása.
Szívbarát fehérek
A fehér zöldségek tele vannak káliummal és magnéziummal. Ezáltal csökkentik a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések kockázatát is. Érdemes sok karalábét, karfiolt, gyömbért, zellert, fokhagymát, gombát enned, ha a fent említett betegségeknek szeretnéd elejét venni.
Fotó: Profimedia – Red Dot