A fokhagyma kiváló fűszer, és nagyon egészséges is, ezért megéri minden nap fogyasztani.
Meg is mutatjuk azt a 7 érvet, hogy miért rendszeresen érdemes fokhagymát enni.
1. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban
A fokhagymában vannak aminosavak, enzimek és nagyon sok más olyan anyag, ami elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez. Ha minden nap fogyasztasz foghagymát, máris közelebb kerültél az ideális vitamin- és ásványianyag-szinthez, ugyanis tartalmaz magnéziumot, vasat, kalciumot, káliumot, C- és B6-vitamint, valamint rostot.
2. Csökkenti a vérnyomást
Ha van a családban olyan, akinek magas a vérnyomása, biztos, hogy előkerült már a fokhagyma a témával kapcsolatban. A kutatások igazolták, hogy a fokhagyma az egyik leghatékonyabb segítség magas vérnyomás esetén.
3. Gombaölő és fertőtlenítő hatású
Gombaölő és fertőtlenítő hatásáról jól ismert a fokhagyma. Ezen tulajdonságai miatt jusson eszedbe, ha valamilyen fertőzéssel küzdesz. A leghatékonyabb, ha este eszel belőle, mondjuk vacsorára.
4. Antioxidáns
Igen, a fokhagyma antioxidáns, méghozzá igen erős. Segít erősíteni az immunrendszert, harcol a betegségekkel. Ezek a hatások mind jól jönnek, főleg a téli időszakban.
5. Csökkenti a koleszterintszintet
A koleszterinszint akár 12%-kal is csökkenhet, ha rendszeresen fogyasztasz fokhagymát. Ennél a pontnál csak arra kell odafigyelned, hogy elég fokhagymát ettél-e a cél érdekében, mert ez esetben a mennyiség is fontos.
6. Allicinben gazdag
Az allicin egy fokhagymából származó szerves kénvegyület, mely akkor képződik, amikor a fokhagymát rágjuk, felvágjuk vagy összezúzzuk. Ez a vegyület adja a fokhagyma jellegzetes illatát. Segít leküzdeni a gombás fertőzéseket.
7. Csökkenti a rák kockázatát
Bizonyos rákos sejteket képes elpusztítani a fokhagyma vegyülete, vagyis csökkenti a rák kockázatát. Egyszerűen fűszerezz vacsorára fokhagymával, s máris tettél valamit az egészségedért.
A fokhagyma egy nagyon jó fűszer, számtalan ételhez használható. Igaz, hogy erőteljes szagot bocsát ki, ami nehezen múlik el, s az is lehet, hogy a vámpírokat sem tartja távol, mégis túl sok egészségi előnnyel bír ahhoz, hogy feladd a fogyasztását.
Fotó: Profimedia – Red Dot