Főoldal > EGÉSZSÉG > Légy egészségesebb savanyú káposztával!

Légy egészségesebb savanyú káposztával!

antioxidánsbetegségegészséggyógyulásimmunrendszerkáposztasavanyú káposztavitamin
0

Írta:

A járványok, náthák, megfázások még mindig tartják magukat, és ilyenkor az egyik legegyszerűbb védekezési formára nem is gondolunk. A tökéletes megoldás a savanyú káposzta, mert tele van C-vitaminnal, segíti az immunrendszered védelmét, és bárhol beszerezhető, olcsón!

 

Lépj túl a töltött káposzta és a székelykáposzta kombináción! Savanyú káposztát nem csak ezekhez az ételekhez használhatsz. Főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának – főzve és nyersen is – gazdag vitamin-, és tápanyagforrás.

Mitől lesz savanyú?   

A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és kovásszal végzik 10-90 napig. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas, amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem. A C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is bevihetünk fogyasztásával. Az ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma is magas tehát még a napi folyadékszükségletedhez is hozzájárul.

savanyukaposzta2.jpg ()

Segíti az emésztést is

Na, erre aztán biztosan nem gondoltál, hogy bélrendszered működésére is jótékony hatással van a savanyú káposztában található tejsav. Ez a tejsav a káposzta érlelése során keletkezik. A fejeskáposzta tejsavtartalma nyersen is vetekszik a joghurtéval, savanyítás során pedig a káposztában található cukorból ugyancsak ez lesz. A tejsav azon kívül, hogy megakadályozza magának az élelmiszernek a rothadását, számos jótékony hatással is rendelkezik a bélrendszerre. Így, ha bélflórád helyreállítására van szükség – például egy antibiotikum-kúra vagy fertőzés után -, bátran fogyaszd, akár éjjel-nappal a savanyú káposztát.

Rostban gazdag

Magas rosttartalmának köszönhetően fogyókúrára is kiválóan alkalmas. Energiatartalma alacsony, viszont rendkívül laktató és segíti az emésztést. A káposztában található rostok az úgynevezett nem felszívódó táplálékok. A növényi sejtek sejtfalát, vagyis a cellulózt az emberi szervezet nem tudja megemészteni, így a rostok tulajdonképpen kefeként működnek a bélben: minden oda nem illő salakanyagot segítenek kipucolni, és pár nap elteltével már könnyedebbnek, sőt akár már egészségesebbnek is érezheted magad.

A pozitív káposztalé

Biztos, hogy hallottál – esetleg próbáltad is – a káposztaleves-diétát. Nem véletlen, hogy kúrájával emberek ezrei próbálkoztak. Ám a levestől sokkal hatásosabb, ha a savanyú káposzta levét fogyasztod. A nem túl gusztusos, zavaros színű folyadékot ne öntsd a mosogatóba, hanem naponta 1 dl nyugodtan kortyolj el. Erősíti a bélflórát, megsemmisíti a káros baktériumokat, és a májat is tehermentesíti.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.