Főoldal > EGÉSZSÉG > Légy egészségesebb savanyú káposztával!

Légy egészségesebb savanyú káposztával!

antioxidánsbetegségegészséggyógyulásimmunrendszerkáposztasavanyú káposztavitamin
0

Írta:

A járványok, náthák, megfázások még mindig tartják magukat, és ilyenkor az egyik legegyszerűbb védekezési formára nem is gondolunk. A tökéletes megoldás a savanyú káposzta, mert tele van C-vitaminnal, segíti az immunrendszered védelmét, és bárhol beszerezhető, olcsón!

 

Lépj túl a töltött káposzta és a székelykáposzta kombináción! Savanyú káposztát nem csak ezekhez az ételekhez használhatsz. Főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának – főzve és nyersen is – gazdag vitamin-, és tápanyagforrás.

Mitől lesz savanyú?   

A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és kovásszal végzik 10-90 napig. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas, amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem. A C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is bevihetünk fogyasztásával. Az ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma is magas tehát még a napi folyadékszükségletedhez is hozzájárul.

savanyukaposzta2.jpg ()

Segíti az emésztést is

Na, erre aztán biztosan nem gondoltál, hogy bélrendszered működésére is jótékony hatással van a savanyú káposztában található tejsav. Ez a tejsav a káposzta érlelése során keletkezik. A fejeskáposzta tejsavtartalma nyersen is vetekszik a joghurtéval, savanyítás során pedig a káposztában található cukorból ugyancsak ez lesz. A tejsav azon kívül, hogy megakadályozza magának az élelmiszernek a rothadását, számos jótékony hatással is rendelkezik a bélrendszerre. Így, ha bélflórád helyreállítására van szükség – például egy antibiotikum-kúra vagy fertőzés után -, bátran fogyaszd, akár éjjel-nappal a savanyú káposztát.

Rostban gazdag

Magas rosttartalmának köszönhetően fogyókúrára is kiválóan alkalmas. Energiatartalma alacsony, viszont rendkívül laktató és segíti az emésztést. A káposztában található rostok az úgynevezett nem felszívódó táplálékok. A növényi sejtek sejtfalát, vagyis a cellulózt az emberi szervezet nem tudja megemészteni, így a rostok tulajdonképpen kefeként működnek a bélben: minden oda nem illő salakanyagot segítenek kipucolni, és pár nap elteltével már könnyedebbnek, sőt akár már egészségesebbnek is érezheted magad.

A pozitív káposztalé

Biztos, hogy hallottál – esetleg próbáltad is – a káposztaleves-diétát. Nem véletlen, hogy kúrájával emberek ezrei próbálkoztak. Ám a levestől sokkal hatásosabb, ha a savanyú káposzta levét fogyasztod. A nem túl gusztusos, zavaros színű folyadékot ne öntsd a mosogatóba, hanem naponta 1 dl nyugodtan kortyolj el. Erősíti a bélflórát, megsemmisíti a káros baktériumokat, és a májat is tehermentesíti.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X