Tudtad, hogy a globális nátriumválság kellős közepén vagyunk? Évente körülbelül 1,65 millió haláleset hozható összefüggésbe a magas nátriumbevitellel, olvasható a The New England Journal of Medicine friss tanulmányában.
Tagadhatatlan, hogy csak az Egyesült Államokban a szívleállással bekövetkező halálok 10%-áért a túlzott sófogyasztás a felelős. Fontos azonban megjegyezni, hogy a halál csak egy fajtája a lehetséges következményeknek, a só ugyanis rengeteg módon képes károsítani az egészségünket. Összeszedtük a leggyakoribb egészségromló hatásokat, hogy tudatosuljon, miért is olyan fontos a sóbevitel minimálisra csökkentése.
Puffaszt
Ha túl sok sót veszünk magunkhoz, a testünk elkezdi tartalékolni a felesleges folyadékot. Így az átlagosnál sokkal több folyadékot fog tartalmazni a szervezetünk. Ez a túlzott mennyiség az oka, amiért úgy érezzük, teljesen felpuffadt a hasunk és alig tudjuk begombolni a farmerünket.
Magas vérnyomást okoz
A felesleges folyadék nemcsak puffaszt, de a vérnyomást is megemeli. A tanulmányok egyértelműen bebizonyították, hogy a sóbevitel és a vérnyomás között szoros összefüggés van. Minél több nátrium kerül a szervezetbe, annál magasabb lesz a vérnyomás. Ha csak 4,6 grammal csökkentjük a napi sóbevitelünket (ez 1840 mg nátriummal egyenértékű), már az jelentősen csökkenti a vérnyomást, derült ki egy 2011-es kutatás során.
Növeli a szívbetegségek kockázatát
A magas nátriumbevitel közvetlenül kapcsolatba hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel. A felesleges sót tartalmazó étrend megduplázza a cukorbetegeknél a szívbetegségek kialakulását egy idén nyáron publikált tanulmány szerint.
Veseelégtelenséghez vezethet
A magas vérnyomás jelentős rizikófaktor számos betegség szempontjából, a stroke-tól kezdve a veseelégtelenségen át. A veseelégtelenség áll az első helyen, mivel a magas vérnyomás további megterhelést ró a vesékhez vezető artériákra. A krónikus vesebetegségben szenvedőknél jelentős vesefunkció javulást tapasztaltak, amikor visszaszorították a sóbevitelüket, derült ki egy tavalyi kutatás során.
Kognitív hanyatláshoz vezet
Hihetetlen, de a magas vérnyomás agyi problémákhoz is vezethet. A magas sótartalmú étrend és a mozgásszegény életmód felelős az időskori kognitív hanyatlásért.
Még több sós étel fogyasztására ösztönöz
Ha gyakran fogyasztunk sós ételeket, a szervezetünk hozzászokik, így egyre jobban fogjuk kívánni a sós ízt. Ez egy ördögi kör, csökkents tehát naponta a sóbevitelt, míg egyre kevésbé kívánod és magadtól elhagyod az ételek sózását.
Fotó: Profimedia – Red Dot