Főoldal > EGÉSZSÉG > Le is gyengíthet a túl sok vitamin

Le is gyengíthet a túl sok vitamin

egészségvitamin
0

Írta:

Sokan azt gondolják, hogy megvédik magukat a légúti fertőzésektől, ha ugyan nem mozognak, nem étkeznek rendszeresen és változatosan, de egész évben vitamin és ásványi anyag tablettákat szednek.

Miközben az igazság az, hogy az élelmiszerekből bevitt vitaminból a kisebb mennyiség is hatékonyabb, mert jobban hasznosul – mondja Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

A dietetikus a különböző étrend-kiegészítőket inkább csak kúraszerűen ajánlja, például a nátha szezon elején, vagy ha már kialakult a betegség, érdemes szedni, de nem  rendszeresen, hiszen úgy akár kárt is okozhatnak. Példaként egy egészséges ember napi C-vitamin igénye 90 mg, melyet 5-7 dkg zöldpaprika elfogyasztásával már fedezni lehet,  természetes élelmiszerekből gyakorlatilag túladagolni lehetetlen. Ezzel szemben étrend-kiegészítő, vagy gyógyszer formájában akár ennek 5-10 –szerese (500-1000 mg/adag) is elérhető. Ha ezt nem csak egy-két hétig, hanem hosszú ideig (akár hónapokig) szedjük, akkor a vizelet vegyhatása savas irányba eltolódik, és arra hajlamosaknál növeli a kalcium-oxalát típusú vesekő kialakulásának esélyét.

Ha valaki étrend-kiegészítőt hív segítségül a betegség elkerülésére, célszerű inkább a kombinált (vitamin, ásványi anyag) készítményeket választani. Ezek összeállításánál figyelnek arra, hogy a különböző összetevők megfelelő arányban legyenek jelen bennük. Hiszen sokszor a szervezet a legalacsonyabb összetevő arányában hasznosítja a többit.

Érdemes azt is tudni, hogy a rendszeresen szedett nagy hatóanyagtartalmú („mega dózisú”) készítmények esetén a szervezet hozzászokik az emelt mennyiséghez. Ilyenkor,  ha valamiért hirtelen elhagyják az étrend-kiegészítő fogyasztását, átmeneti vitamin-, vagy ásványi anyag hiány lép fel, figyelmeztet a dietetikus. Ez viszont kimondottan rontja immunrendszerünk hatásfokát.

Mindenképpen megbízható, jó minőségű terméket érdemes választani, aminél biztosak lehetünk abban, hogy biztosan azt, és annyit tartalmaz a termék, mint ami rá van írva.

Forrás: OrientPress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X