Főoldal > EGÉSZSÉG > Fura alvási problémák – de van megoldás rájuk!

Fura alvási problémák – de van megoldás rájuk!

alvásalvászavarfáradtságpihenés
0

Írta:

Az álmatlanságnak különböző típusai és okozói vannak, találd meg azt az okozó tényezőt, mely a legtöbb álmatlan éjszakát okozza.

 

Csikorgatod a fogad

A fogak csikorgatás egy olyan rossz szokás, mely fejfájást és állkapocs-fájdalmat okozhat. Ezen túl pedig megzavarhatja az alvásod, de akár még a hálótársadét is. Ha nem is ébredsz fel rá, akkor is esélyes, hogy az alvásod nem lesz pihentető. A legjobb, ha felkeresel egy fogorvost, mert ő megoldást ajánlhat a problémára.

Mindig felkelsz az éjszaka folyamán

Ha rendszeresen azon kapod magad, hogy ébren vagy éjszaka, minél hamarabb próbálj meg leszokni róla, mielőtt rögzülne. Először is ellenőrizd a villogó képernyőket, elektronikai eszközöket. Használj tollat és papírt a telefon helyett, ha az ötleteidet szeretnéd lejegyezni. Tanulj meg néhány relaxációs gyakorlatot, hogy hamarabb vissza tudj aludni.

A cirkadián ritmus zavarai

A cirkadián ritmus a 24 órára, vagyis egy napra vonatkozó biológiai órádat jelenti, a biokémiai, fiziológiai és viselkedési folyamataid ciklusát. Ha zavar támad a rendszerben, tehát például éjjel ébren vagy, nappal viszont fáradtan, álmosan szenvedsz, arra érdemes mielőbb reagálni.   Alakíts ki egy napi rutint, és tartsd magad hozzá. Napközben próbálj fényben tartózkodni, hogy a szervezeted újra megszokja, hogy a sötétben aludjon.

Felső légúti rezisztencia szindróma

Normális esetben alvás közben az orr kitágul, hogy több levegő jusson be rajta. Ellenkező esetben a beteg nem tud pihenni, aludni. Ha emiatt nem tudsz aludni, a legjobb, ha ellátogatsz a fül-orr-gégészetre, és segítséget kérsz egy szakorvostól.

Nyugtalan láb szindróma

Ez a betegség azt jelenti, hogy a páciens alvás közben, akarata ellenére mozgatja a lábát. Valamiért a teste azt gondolja, hogy a fellépő bizsergő érzéstől meg kell óvnia magát. A legjobb, ha kideríted, milyen panasz áll a nyugtalan láb szindróma mögött, így pedig már kezelni tudjátok a problémát. Kutatások szerint a vas és B-vitamin is sokat segít a panaszon.

Időszakos végtagi mozgászavar

A nyugtalan láb szindrómával szemben ez a betegség nem folyamatos mozgással jár, hanem időszakossal. Általában viszont nagyobb mozdulatokkal jár, például egy rúgás, vagy a kar bunkó szerű mozgása, csapása. Mindenképpen fordulj orvoshoz ezzel a problémával, hiszen elképzelhető, hogy csak a gyógyszeres kezelés jelent megoldást számodra.

alvas2.jpg ()

Gyakori mosdólátogatás

A testünk úgy van kódolva alapvetően, hogy az éjszaka folyamán ne kelljen kimennünk a mosdóba. Ha ez mégis gyakran előfordul, érdemes lehet kikérni egy szakorvos véleményét. Férfiaknál akár prosztata, nőknél hiperaktív hólyag vagy inkontinencia is okozhatja a panaszokat. Próbálj meg odafigyelni, hogy este ne igyál sokat lefekvés előtt pár órával, hogy elkerüld a problémát.

Alvási apnoe

Az alvási apnoe során a légzés időről időre abbamarad néhány másodperc erejéig. Nagyon fontos, hogy mielőbb kérd szakember segítségét ebben az esetben, mert elég veszélyes ez a probléma!

Horkolás

A horkolás elég gyakori probléma, és könnyen megnehezítheti az életed. Sajnos előfordul, hogy a horkolással felébreszted önmagad vagy partnered. Nagyon fontos, hogy kerüld az altatók és alkohol használatát, egyszerre pedig soha ne használd ezt a kettőt. Próbálj egy másik testhelyzetben aludni, amiben talán kevésbé vagy hajlamos a horkolásra. De kipróbálhatsz a patikában kapható tapaszokból is párat, hátha segít. A horkolásnak sok oka lehet, igyekezz felderíteni, mi az!

Álmatlanság

Ha álmatlanságban szenvedsz, jót tehet egy lefekvés előtti rituálé, mely majd segít megnyugodni és felkészíti a tested a pihenésre. Próbáld meg kerülni a számítógép, okostelefon használatát lefekvés előtt, mert ez felpörgeti az agyad, ami így nehezebben fog kikapcsolni. A szoba legyen sötét, az ágyban ne tévézz. Emellett próbáld kerülni az étkezést közvetlenül alvás előtt, mert ez is megnehezítheti a pihenést.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X