Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, ami miatt fájhat a fejed

5 dolog, ami miatt fájhat a fejed

alvásétkezésfájdalomfáradtságfejfájáslátásmigrénstressz
0

Írta:

A fejfájás sokunk mindennapjait megkeseríti. Hiába minden, ha ez a kellemetlen tünet jelentkezik, egész biztosan nem tudjuk megfelelő odafigyeléssel elvégezni a napi teendőinket.

És mivel sem a dekoncentráltság, sem a rendszeres gyógyszerszedés nem vezet jóra hosszú távon, érdemes mielőbb kideríteni a valódi okokat.

Persze nem kell egyből valami komolyabb bajt sejteni a háttérben, hiszen a fejfájás legtöbbször néhány egyszerű életmódbeli változtatással szinte teljesen elhagyható. Az, hogy miért jelentkezhet, több dolgon múlhat. Fogadd meg tanácsainkat, és szabadulj meg végérvényesen a fájdalomtól.

1. Stressz

Rohanó életünk velejárója a stressz. Ezt elhagyni szinte lehetetlen, és egy bizonyos mértékig ártalmatlan is. Ám, ha minden reggel görcsbe rándult gyomorral ébredünk, érdemes elgondolkodni, hogyan és miben tudnánk változtatni. A fejfájás ugyanis nagyon sokszor a stresszes életmódra vezethető vissza. Hiszen folyton jár az agyunk, egyik feladat követi a másikat, megállás nélkül. Ha a munkád megköveteli a pörgést, legalább találj magadnak olyan elfoglaltságot, ahol levezetheted a feszültséget. A legjobb, ha rendszeresen sportolsz.

2. Kevés folyadékfogyasztás

Mindenki betéve tudja: az emberi szervezet több mint a fele víz. Mégsem veszi mindenki kellőképpen komolyan a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlást. Pedig a dehidratáltság bizony komoly fejfájást okozhat. Mindig legyen a táskádban, az íróasztalodon, vagyis a kezed ügyében egy flakon víz, hogy rendszeresen pótolni tudd a folyadékot.

Woman menstruation pain  
Lucenet Patrice/Oredia, Image: 115880153, License: Rights-managed, Restrictions: Model release, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Oredia

3. Kialvatlanság

Az érzést, amikor néhány óra alvás után lüktető halántékkal ébredünk, mindenki ismeri. Persze ez szélsőséges eset, és azt gondolod, hogy a napi 5-6 óra pihenés neked untig elég, ám nagyot tévedsz. Ha huzamosabb ideig nem alszol 7-8 órát éjszakánként, a szervezet fejfájással jelezheti a kialvatlanságot. Ugye nincs az a sorozat vagy késő esti film, ami miatt vállalnád a nyűgös másnapot?

4. Rendszertelen étkezés

A feszített munkatempó mellett hajlamosak vagyunk felborítani az étkezési szokásainkat. Vagy egész nap nassolunk, és egészséges, főtt ételeket már nem is fogyasztunk, vagy alig eszünk, és hazaesve felfaljuk a hűtőszekrényt. Egyik sem túl szerencsés. A kihagyott étkezések ugyanúgy okozhatnak fejfájást, mint hányingert és szédülést. Testünk ilyenkor nem kapja meg a szükséges energiát, és bekapcsol a vészcsengő. Ne hagyd, hogy ez szokásoddá váljon.

5. Látásproblémák

A szem igen érzékeny szervünk. Ha az utóbbi időben azt tapasztaltad, hogy nem látsz élesen akár közelre akár távolra, mielőbb keress fel egy szemész szakorvost. Agyad ugyanis ekkor is próbál éles képet alkotni, emiatt pedig fejfájást tapasztalhatsz. Ez a jelenség akkor is előfordulhat, ha nem hordod rendszeresen a szemüveged. A hiúságod miatt pedig ne aggódj: olyan dögös keretek közül válogathatsz, hogy magad is meglepődsz majd. A kontaktlencsékről már nem is beszélve.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X