Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 egészséges étel bizarr mellékhatásokkal

4 egészséges étel bizarr mellékhatásokkal

brokkoliegészségételkoriandermellékhatásosztriga
0

Írta:

Gondoltad volna, hogy ezeknek az egészséges ételeknek akár fura mellékhatásai is lehetnek?

Koriander

Az emberek általában vagy rajonganak a korianderért, vagy szívből utálják – az utóbbiak úgy írják le ezt a gyógynövényt, mint ami “halálszagú”, olyan, mintha kézfertőtlenítőt ennél, vagy tusfürdővel gargalizálnál. A kérdés az, hogy egyesek miért rajonganak a korianderért, mások pedig miért érzik szappanízűnek? Bár ebben a genetika is szerepet játszhat (az egypetéjű ikrek gyakran ugyanúgy értékelik a koriandert), az igazi különbség mégis abban mutatkozik meg, mennyire érzékeny a szaglásunk. Azok, akik szeretik a koriandert, nyilvánvalóan képesek kiszagolni egy vegyületet a gyógynövényben, amit az ellenzők nem. Emellett azok, akik irtóznak a koriandertől, élesen érzik a benne található telítetlen aldehideket, amelyeknek a szappanhoz hasonló illatát köszönheti.

osztriga2.jpg ()

Osztriga

Magas cinktartalma végett a vacsorára elfogyasztott osztriga elősegítheti az élvezetek fokozását a hálószobában. A cink a tesztoszteron termeléséhez szükséges, és míg a nők (a férfiakkal ellentétben) nem rendelkeznek nagy mennyiséggel ebből a hormonból, a különleges étel még így is óriási hatást gyakorol a libidójukra. Az osztriga felturbózza a dopaminszintet (ami a szexuális vágyat fokozó hormon a nőknél és a férfiaknál egyaránt), úgyhogy ha egy romantikus estére kerülne a sor, szippantásra fel!

Fenyőmag

Miért van a szádnak a fenyőmag (különösképpen a kínai) rágcsálása után olyan íze, mintha lenyalogattál volna pár 20 forintost? Miután fenyőmagot fogyasztottál, akár 2 hétig is érezheted ezt a furcsa, fémes utóízt. A kutatók megvizsgálták a kínai fenyőmagot és arra a következtetésre jutottak, hogy ezek valóban fémes utóérzést okoznak, de nem világos, hogy minek a következtében. A kutatók úgy vélik, hogy a mellékíz kapcsolatban áll a magokban található, bizonyos típusú trigliceriddel. Ezért ha fenyőmagot vásárolsz, győződj meg róla, hogy nem Kínánból származik-e, hogy elkerüld a kínos leheletet.

Brokkoli

Mindannyian hallottunk már rémtörténeteket a nagy adagban elfogyasztott sárgarépáról, amitől narancssárga lesz az ember bőre, azonban a répa nem az egyetlen zöldség, aminek a túlzott fogyasztása nemkívánatos mellékhatásokkal járhat. Amerikai kutatók szerint a keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol vagy a káposzta olyan golyvaképzőt tartalmaznak, amely megzavarja a pajzsmirigyhormon működését. Ha túl sokat eszel ezekből, az akár pajzsmirigy-alulműködést is előidézhet, tehát a pajzsmirigyed nem termel elegendő mennyiséget bizonyos fontos hormonokból. Ez pedig idővel számos egészségügyi problémát okozhat, többek között elhízást, ízületi fájdalmakat, meddőséget és szívbetegségeket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X