Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 betegség, ami igazából nem is létezik

5 betegség, ami igazából nem is létezik

betegségfertőzésgyógyulásinfluenzatüdőgyulladás
0

Írta:

Vannak olyan betegségek, amik hivatalosan nem is léteznek, mégis diagnosztizáljuk őket.

Manapság az információ áramlása elképesztően gyors. Ennek köszönhetően nagyon hamar és gyorsan értesülhetünk mindenről, olyan emberekkel kapcsolatba kerülhetünk, akik messze vannak tőlünk, de az internet nagy hátránya az is, hogy néha megbízhatatlan. Csak azért, mert a barátnőd olvasott róla a neten, attól még nem lesz valami valódi betegség. Megmutatunk néhány olyan „diagnózist”, ami igazából teljesen inkorrekt.

Top 1: Gyomorinfluenza

A hivatalos definíció szerint az influenza egy olyan speciális vírus (influenza), ami leginkább a légutakat érinti. Dr. Jill Swartz szerint az influenza magas lázat és torokfájást okoz, de hányást, hasmenést ritkán. Ha ilyen tünetek is jelentkeznek a betegség alatt, akkor valamilyen vírusos (norovírus), bakteriális (E.coli) vagy parazita okozta betegségről beszélünk inkább, nem az influenza “húzódott rá” a gyomorra.

Top2: “Sétáló” tüdőgyulladás

Két esetben szokták ezt a „diagnózist” ráhúzni a betegekre. Az első eset, amikor nagyon enyhe tüdőgyulladásról beszélünk, ami nem igényel kórházi vagy egyéb kezelést, csupán pihenést és sok folyadékot. A második eset, amikor a krónikus köhögés hátterében olyan dolog áll, melyet még nem tudtak kideríteni, ezért maga a rendes diagnózis még nem létezik.

Young woman blowing her nose against virus, Image: 258652518, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Top3: Gluténallergia

Ha a glutén – kenyerekben, péksütikben található fehérje – emésztési problémákat okoz, 3 dolog lehetséges, s ezek közül egyik sem gluténallergia néven fut. Az első lehetőség a lisztérzékenység vagy más néven cöliákia, az immunrendszer erős, radikális válasza a gluténra. A második lehetőség a búzaallergia, ami komoly veszélyeket is okozhat. Egyik sem? A harmadik megoldás a glutén-érzékenység, ami annyit tesz, hogy a glutént tartalmazó ételek után puffadsz, fáj vagy görcsöl a gyomrod.

Top4: Idegösszeroppanás

Ez a kifejezés tulajdonképpen önmagát definiálja. Amikor nagyon stresszesek vagyunk, leterheltek, úgy érezzük, el fog pattanni valami az agyunkban, úgy érezzük össze fog dőlni a rendszer, akkor használjuk az „idegösszeroppanás” kifejezést. Amikor azt halljuk, hogy valaki ezzel a „diagnózissal” került kórházba, akkor leggyakrabban szorongás, depresszió és skizofrénia áll a háttérben, vagyis valamilyen mentális zavar.

Top5: Megfázott fej

Egy sima megfázásnál az az érzésünk, hogy a központja a mellkas vagy a fej. A „megfázott fej” semmiben sem más egy sima, vírus okozta megfázásnál. Fáj a fejed és be van dugulva az orrod? Nos, ezek a betegség tünetei, nem pedig a diagnózis.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X