Főoldal > DIÉTA > Gluténérzékeny vagy? Ezeket a liszteket te is fogyaszthatod!

Gluténérzékeny vagy? Ezeket a liszteket te is fogyaszthatod!

cöliákiadiétaétkezésgesztenyelisztgluténgluténérzékenységkókuszlisztlisztmandulalisztszőlőmagliszttáplálkozástökmagliszt
0

Írta:

Gluténérzékenynek lenni manapság szerencsére már egyre könnyebb, hála a sok alternatívának. Megmutatjuk, milyen lisztekkel könnyítheted meg az életed!

Olyan lisztek közül válogattunk, amik tökéletes helyettesítik a hagyományos (és egészségtelen) fehér lisztet. Cikkünk nem csak gluténérzékenyeknek szól, ha nem küzdesz ezzel a problémával, akkor is bátran próbáld ki ezeket az egészséges liszt-alternatívákat!

Mandulaliszt

A mandulaliszt természetesen tartalmazza mindazokat a jótékony hatásokat, amit maga a mandula is. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal; ezek közül is kiemelkedő az E-vitamin, ami hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához, ezáltal szépséged megőrzéséhez. Édeskés íze miatt elsősorban sütemények, desszertek ízletes alapanyaga, de sűrítéshez is kiválóan alkalmazható.

Kókuszliszt

A kókuszliszt igazán egészséges alapanyaga lehet ételeinknek, hiszen nem tartalmaz vegyszereket, alacsony a szénhidráttartalma, ellenben magas a rosttartalma. Megkönnyíti az emésztést, sok benne a B-vitamin, emellett cinket, magnéziumot, vasat és káliumot is tartalmaz. Önállóan és más lisztekkel keverve is használható. Készíthetőek belőle többek között sütemények, pizzák, palacsinták.

Szőlőmagliszt

A szőlő magjának őrleményéből készül a szőlőmagliszt. Antioxidáns tartalma méltón teszi népszerűvé: segít a rák megelőzésében, a szív- és érrendszer megerősítésében valamint az idegrendszer egészségének megőrzésében is. Mivel semleges az íze, felhasználható kenyér sütéséhez is. Önmagában adhatjuk turmixokhoz, müzlikhez, keverve pedig rengeteg sütemény tésztájához.

, Image: 132204448, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Tökmagliszt

A tökmaglisztben rengeteg vitamin és ásványi anyag található. Karakteres íze mellett hozzájárul egészségünk védelméhez is. Elsősorban szintén sós ételek készítésére alkalmas. Kenyér, péksütemények, pizzák, tortillák, pogácsák kiváló alapanyaga lehet. Több tojás felhasználásával elkerülhetjük, hogy ne morzsalékony tésztát kapjunk.

Gesztenyeliszt

Aki szereti a sült gesztenyét, az a gesztenyelisztet is imádni fogja. És nem csak íze, hanem összetevői is isteniek: foszfort, folsavat, káliumot és B-vitaminokat is tartalmaz. Édes és sós ételekhez is tökéletes választás. Süthetsz belőle gofrit, palacsintát, de húsételek mellé köretet is készíthetsz belőle: nokedlit, lepényt, gnocchi-t.

Kendermagliszt

Aki a semlegesebb ízű liszteket részesíti előnyben, annak a kendermaglisztet ajánljuk. Magas növényi fehérjetartalma mellett kiváló E- és B-vitaminforrás. Édességekhez és kenyérfélékhez is használhatjuk, de müzlikhez, turmixokhoz is keverhető. Ha pizzát szeretnénk sütni belőle, adjunk hozzá tökmag- és lenmaglisztet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X