Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 jel, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz

5 jel, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz

D-vitaminegészségvitaminvitaminpótlás
0

Írta:

Ok nélkül izzadsz, vagy épp lehangolt vagy akkor is, ha nem történt semmi baj? Lehet, hogy a D-vitamin nem megfelelő bevitele áll a tünetek háttérben!

Egészségesen táplálkozol, eleget alszol, rendszeresen mozogsz, de vajon elegendő D-vitamint is beviszel a szervezetedbe? A Harvard Egyetem kutatásai szerint világszerte egy milliárd embert érint a D-vitamin hiány. Itt az ideje, hogy te is ellenőriztesd a D-vitamin szintedet egy vérvétellel? Íme, az 5 leggyakoribb jel, amely a hiányára hívja fel a figyelmet.

1. Fokozott izzadás

A D-vitamin hiányt újszülötteknél a legnehezebb felismerni, azonban az izzadás a legkönnyebben azonosítható tünet. Természetesen ez a felnőttekre is igaz, ha még nyugalmi állapotban vagy kisebb fizikai aktivitás mellett is izzadsz, érdemes megnézetni, hogy megfelelő-e a D-vitamin szinted.

2. Váratlan és állandó gyengeség

Az izmok erőssége nemcsak a súlyzós edzés függvénye. A D-vitamin hiány állandó kimerültséghez vezethet, még napi 8 óra alvás mellett is. A megfelelő D-vitamin bevitel fenntartja a szervezet erejét, kortól függetlenül. A Harvard Egyetem kutatói a D-vitamin pótlást szoros összefüggésbe hozták az izmok erősségével, ugyanis a 60 év körülieknél 20%-kal csökkent az izmok gyengesége megfelelő bevitel mellett. A táplálék-kiegészítő rendszeres szedése már 6 hónapon belül képes felszámolni az izmok gyengeségével.

3. Törékeny csontok

30 éves kor környéken leáll a szervezet csontépítő folyamata, a D-vitamin hiány pedig felgyorsítja vagy felerősíti a csontritkulás tüneteit, a legfrissebb kutatások szerint. Ráadásul, akármennyire is egészségesen étkezünk, lehetetlen elegendő D-vitaminhoz jutni az élelmiszerekből. A megfelelő bevitelt 3 oldalról kell támogatni: napozással, táplálék-kiegészítővel és étkezéssel.

, Image: 263574898, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

4. Krónikus fájdalom

A csontokban fellépő fájdalom oka gyakran az osteomalacia, azaz a csontlágyulás. Azoknak, akiket evvel vagy gyulladásos ízületi betegséggel diagnosztizálnak, gyakran D-vitamin hiányuk van. Az elégetlen bevitel az ízületekben és az izmokban is fájdalmat generál. Ha a kellemetlen tünet több hétig is eltart, tudd meg a háziorvosodtól, hogy nem D-vitamin hiány áll-e a hátterében. Jó tudni, hogy a megfelelő D-vitamin bevitel képes megelőzi az edzés utáni izomlázat is, és csökkenti az izmok regenerációjának idejét.

5. Lehangoltság

A depresszió gyakran szoros összefüggésbe hozható a D-vitamin hiánnyal. Ennek az a magyarázata, hogy a vitamin az agynak ugyanazon a részein dolgozik, illetve ugyanazokra a hormonokra, mint például a szerotoninra, van hatással. Így, ha nem jutunk elég D-vitaminhoz, az jelentős kihatással lesz a közérzetünkre is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X