Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 tipp a D-vitamin pótlására

3 tipp a D-vitamin pótlására

betegségD-vitaminegészséggyógyulásnapfényvitaminvitaminpótlás
0

Írta:

Busz, munkahely, bevásárlóközpont, otthon – hétköznapjaid leggyakoribb helyszínei, melyek közé igyekszel becsempészni az edzőtermet is. Mi a közös bennük? A falak és ablakok, amelyek elzárják előled a napfényt, és vele együtt a D-vitamint.

A magyarok többsége D-vitamin hiányban szenved, és nem csak télen, hanem a tavaszi, nyári hónapokban is. Pedig a D-vitaminnak szerepe van a csontképzésben, és hiánya utat nyit az influenzának és más légúti fertőzéseknek is. Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem tanára állítja, ha a D-vitamin hiány megszűnne, a daganatok száma harmadával, a combnyaktöréseké negyedével csökkenne, és akár 90 százalékkal kevesebben betegednének meg influenzában. Végső eredményként pedig 2-3 évvel nőne az átlagéletkor. Ezért fontos, hogy tudatosan keressük a D-vitamin-pótlás lehetőségeit – legyen szó sportról, szórakozásról.

Elő a naptárat!

Lapozd át a naptáradat, és nézd meg a szokásos heti menetrendedet. Jelölj meg minden olyan programot, amely áttehető a szabad levegőre. A barátnőddel, anyukáddal találkozhatsz a kávézó helyett a közeli parkban. Hazafelé leszállhatsz a buszról egy megállóval hamarabb. Az edzőtermet pedig lecserélheted botsportra, kerékpározásra, futásra.

Társaságban könnyebb

Érthető, ha egyedül nehezen veszed rá magad arra, hogy a fűtött szoba helyett a februári-márciusi öt fokos utcát válaszd. Társaságban könnyebb! Ha a barátaid nem kaphatók rá, keress olyan fórumokat, ahol ötleteket és partnereket is találhatsz a kinti mozgáshoz. A Mindent a futásról nőknek blogon, vagy a botsport.hu-n is kaphatsz tippeket. Hajrá!

Kapcsolódj ki!

Az első tavaszi napsütésből tested-lelked töltekezhet. Ajándékozd meg magad naponta öt perccel, amikor megpróbálod kikapcsolni a gondolataidat, és csak élvezed a fényt. Találj rá alkalmat akár reggel a teraszon, a kertben, ebédszünet alatt a munkahelyed ablakában, vagy délután hazafelé a parkban.

Fotó: 123RF

Szerző: Wéber Anikó, a Central Médiaakadémia hallgatója


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X