Főoldal > MOZGÁS > 7 tipp a hideg időben való szabadtéri edzéshez

7 tipp a hideg időben való szabadtéri edzéshez

edzéshidegsporttél
0

Írta:

Öltözz melegen! Nyilvánvalóan ez a legfontosabb, azonban nem mindegy, hogy hogyan választod meg az öltözékedet. Ügyelj arra, hogy a legalsó, testeddel közvetlenül érintkező réteg olyan anyagból készüljön, amely átereszti az izzadságot. A középső réteg feladata a hőszigetelés, és a hideg elleni védelem, felülre pedig víz- és szélálló dzsekit húzz. Ne feledkezz meg a bemelegítésről és […]

Öltözz melegen!

Nyilvánvalóan ez a legfontosabb, azonban nem mindegy, hogy hogyan választod meg az öltözékedet. Ügyelj arra, hogy a legalsó, testeddel közvetlenül érintkező réteg olyan anyagból készüljön, amely átereszti az izzadságot. A középső réteg feladata a hőszigetelés, és a hideg elleni védelem, felülre pedig víz- és szélálló dzsekit húzz.

Ne feledkezz meg a bemelegítésről és a nyújtásról!

Hideg időben nagyon fontos, hogy a bemelegítés közvetlenül az edzés megkezdése előtt történjen, nehogy „kihűljenek” az izmaid. Szélsőséges időjárási viszonyok között fontos, hogy a bemelegítés intenzívebb és hosszabb legyen, mint egyébként, hiszen izomzatod ilyenkor sokkal jobban igénybe van véve. Figyelj arra, hogy már ekkor is melegen fel legyél öltözve. A bemelegítés utáni nyújtás legalább olyan fontos, mint maga a bemelegítés, mivel az idegrendszer motoros működése telente rosszabbul funkciónál. Egy-egy hirtelen, vagy szokatlan mozdulat komoly problémákat okozhat.

futas2.jpg ()Ügyelj a folyadékveszteségre!

Kutatások szerint, hideg időben sokkal kevesebb folyadékot fogyasztunk, mint általában, és ez sajnos edzés közben sincs másképp. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ilyenkor kevesebb folyadék is elég, pedig ez koránt sincs így. Meglehet, hogy egy téli edzés közben nem izzadsz annyit, mint nyáron, de a hideg időben való intenzív légzéssel rengeteg folyadékot veszítesz, ezért érdemes elegendő mennyiségű izotóniás – szénhidrátot tartalmazó és az elvesztett elektrolitokat pótló – italt fogyasztani.

Cseréld le a nedves ruhát!

Ahhoz, hogy a tested által termelt hő ne vesszen el, bizonyos időközönként át kell cserélni a nedves ruhadarabokat. Az erős nedvszívóképességgel rendelkező anyagok könnyen átnedvesednek, amely megnöveli a hipotermia, vagyis a test kihűlésének kockázatát.

Ne hajtsd túl magad!

A hideg időjárás extra terhelést ró a szívre, így edzés közben mindig figyelj az intő jelekre. Ha túlzottan fáradtnak, kimerültnek érzed magad, inkább tarts szünetet.

Sál, sapka, kesztyű

A réteges öltözet még nem elég, akkor tudhatod magad teljes biztonságban, ha minden szabad felületet jól bebugyolálsz a testeden: vagyis húzz sapkát, kesztyűt és meleg zoknit minden alkalommal.  Az olyan hideg által okozott felületi sérülések, mint a fagyott szövetek igen gyakoriak, ráadásul intenzív testmozgás közben kevésbé érezni a hűvös levegőt.

Légy minél aktívabb!

Ha nehezen bírod az edzést, elkerülhetetlen, hogy néha-néha megpihenj, de ha lehet, minél kevesebb szünetet iktass be. Ha mégis szükséged van egy szusszanásnyi időre, nagyon figyelj oda, a lehető legritkább esetben ülj le, mert könnyen hipotermia alakulhat ki, anélkül, hogy észrevennéd.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X