Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 mindennapos tevékenység, amely árt a hátadnak

5 mindennapos tevékenység, amely árt a hátadnak

egészségfájdalomgyógyulásháthátfájásmagassarkú cipőülés
0

Írta:

A megfázás és az influenza mellett a legtöbben hátfájással fordulnak orvoshoz. Nem is gondolnánk, de ez az ötödik leggyakoribb tünet, amivel kórházba, és a harmadik, amivel a sürgősségire kerülnek a páciensek.

Az emberek 56%-ának az alsó háti szakasz kínzó fájdalma megkeseríti a mindennapjait, beleértve a munkát, az alvást, sőt a szexet is.

A hátfájásnak számtalan oka van, és a legtöbb komolyabb beavatkozás nélkül orvosolható. Ritkán végzetes, azonban a fájdalom gyakran egészen elviselhetetlen lehet. Fontos tudni, hogy háttérében legtöbbször látszólag jelentéktelen mindennapi tevékenységek állnak. Védd magad tőlük tudatosan!

Állandóan ülsz

Tudtad, hogy az ülés 40%-kal több feszültséget ró a gerincre, mint az állás? Legyünk őszinték, a saját testhelyzetünk az utolsó dolog, ami eszünkbe jut, amikor a határidős munkánkat végezzük. Ilyenkor az óránkénti 10 perces pihenő betartása és a testünk nyújtóztatása egyértelműen csak időpazarlásnak tűnik. Azonban ez egyenes út a rendszeres hátfájáshoz, mivel a hát izmai gyengülnek, ha nem használjuk őket. Az inaktív ízületek kopáshoz vezethetnek és hamarabb öregednek.

Megoldás: ülj 135 fokos szögben, kissé hátradőlve, mert így csökken a gerincre nehezedő nyomás. Alkalmazd, ha épp telefonálsz, vagy egy kollégáddal egyeztetsz. Bizonyosodj meg róla, hogy az irodai széked alkalmazkodik a gerinc görbületéhez, mivel az alsó hátizmoknak tartásra van szüksége. Figyelj rá, hogy a fejed egyenesen előre nézzen a monitor vagy a laptop képernyőjére. Állj fel és járkálj egy kicsit óránként néhány percre, menj el a konyhába vízért, használd a mosdót vagy vedd ki a kinyomtatott dokumentumokat a gépből.

Kihagyod az edzéseket

A testmozgás csökkenti a fájdalmat és erősíti a hátizmokat. A kutatások szerint azonban az emberek 40%-a kevésbé aktív, ha hátfájással küzd, a kényszerpihenővel viszont csak súlyosbítanak a tüneteken.

Megoldás: akkor se hagyd ki az edzéseket, ha fáj a hátad. Már rendszeres sétával is sokat tehetsz a hát merevsége ellen. A nyújtás kiemelten fontos ilyenkor, ne hagyd le a tréning végén.

Túl régi a matracod

Emlékszel mikor cserélted le utoljára a matracod? Nem is hinnéd, de talán pont ez áll a hátfájásod hátterében. Egy jó matrac akár 9-10 évig is használható, de általánosságban nem árt 5-7 évente lecserélni. Ha nem alszol jól, vagy a hátad lüktet reggelente, akkor biztosan itt az ideje az új vételének. Az Oklahoma Egyetem kutatásai alapján, akik 5 év után kicserélték az ágyuk matracát, ismét sokkal jobban aludtak és elmúlt a kínzó hátfájásuk is.

Megoldás: matraccserénél figyelj arra, hogy az új ne legyen se túl puha, se túl kemény. A túl kemény növeli a hátra nehezedő nyomást, ezért a legjobb, ha közepesen keményet vásárolsz. Hogy elkerüld az alvás utáni fájdalmat, tegyél egy párnát a térded alá, ha háton fekszel. Az oldalfekvőknek pedig a térdeik közé célszerű egy párnát tenni, ha pedig a hason fekvők közé tartozol, akkor a hasad és a csípőd támaszd alá!

hatfajas2.jpg ()

Rendszeresen magas sarkú cipőt, vagy papucsot hordasz

A magas sarkú és a flip-flop is instabilan tartja a lábat, amely hátfájást okozhat. A magas sarkak által létrehozott ív nem egyenletesen terheli a lábat járás során, ezáltal a gerinc izmait kemény munkára sarkallja. A hátsó pánt nélküli papucsok pedig nem támasztják meg a lábat, így az egyik oldalról a másikra bicsaklik. A testsúly egyenetlen megosztása erős hátfájáshoz vezethet.

Megoldás: ne félj, nem kell elfelejtened a trendi cipőket, csak ne járkálj bennük túl sokat. Ha tudod, hogy több órás gyaloglás vár rád, vegyél kényelmesebb cipőt. Egy amerikai kutatás során a hátfájásban szenvedőkre könnyű, rugalmas cipőt adtak, talpbetéttel, 80%-uk egy éven belül jelentős javulásról számolt be.

Haragot táplálsz

A  megbocsátás és az elengedés hatékony gyógymód a hátfájás ellen. A Duke Egyetem kutatásába 58 rendszeres alsó háti fájdalommal küzdő nőt és férfit vontak be. Az elsajátított megbocsátási folyamat során kevesebb haragot, neheztelést, depressziót és fájdalmat tapasztaltak náluk. Az érzelmeink, az izmok feszülése és a gondolataink közvetlenül befolyásolják a hát jelzéseit.

Megoldás: ne feledd, hogy az elengedés nem egy azonnal végrehajtható cselekedet! A neheztelést és a haragot fokozatosan váltja fel a megértés az illető irányába, akik rosszat mondott ránk vagy ártott nekünk. Először gondolj valakire, akik szeretsz, és képzeld el őt boldognak, egészségesnek és biztonságban. Ezután vetítsd ki ezeket az érzelmeket önmagadra, majd végül arra az emberre, aki irányába eredetileg rossz érzéseid voltak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X