Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 haszontalan védekezési mód a bacilusok ellen

7 haszontalan védekezési mód a bacilusok ellen

betegségegészségfertőzésgyógyulásimmunrendszervédekezés
0

Írta:

Vannak olyan módszerek, amiket sokan bevetnek a baktériumok és vírusok elleni védekezés érdekében, még sincsen semmi értelmük!

1. Visszatartod a lélegzeted, amikor valaki a közeledben tüsszent

Persze érthető reakció, talán kicsit ösztönös is a dolog, de igazából nem sokat ér.  Egyrészt azért, mert úgysem tudod visszatartani a lélegzeted a végtelenségig, másrészt pedig valószínűleg már rég elértek hozzád a bacik a tüsszentés előtt.

2. Nem érsz hozzá az ülőkéhez

Ki tudja, ki használta a nyilvános wc-t előtted, és ezért nem szívesen érsz hozzá, ez természetes reakció. De ha wc-zés és az ülőke lehajtása után azonnal megmosod a kezed szappannal és meleg vízzel, az inkább segít elkerülni a fertőzést, mint az, ha zsebkendővel, vagy ujjheggyel szerencsétlenkedve érsz hozzá bármihez a wc-ben.

3. Lebegsz a wc felett

Egy igazi klasszikus, pedig teljesen értelmetlen. Minden nő rémálma a következő szituáció: a kabát alját tartva, fél vállal a lecsúszóban lévő táskát egyensúlyozva, lábbal a wc ajtót kifeszítve azon ügyeskedünk, hogy kézzel, illetve combizomból megtartsuk magunkat a wc fölött úgy, hogy az ülőkével semmilyen kontaktusba ne kerüljünk. Azon kívül, hogy ez a folyamat rendkívül hatékony combizom-erősítő, teljesen felesleges. A vírusok nem az ülőkén ücsörögnek, hanem a levegőben keringnek. Persze ne ülj rá akármilyen wc ülőkére, és bátran töröld le wc-zés előtt, de tudd, hogy nem attól kapsz el valami nyavalyát, ha ráülsz az ülőkére.

4. A kézfejedet használod

Az igaz, hogy ha valami megfogásához nem a markod használod, technikailag kevesebb bőrfelület érintkezik a „fertőzött” dologgal. De a fertőzés esélyét ez csak minimális mértékben csökkenti, ezért hidd el, nem éri meg ezzel szenvedni.

, Image: 142661752, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

5. Folyton kézfertőtlenítőt használsz

A kézfertőtlenítők az orvosok és nővérek számára lettek kifejlesztve és számukra szükséges is a használata. Neked azonban sok esetben csak kárt okoznak. Mégpedig azért, mert szükség van rá, hogy némi baci legyen a kezeden, hogy az immunrendszered megfelelően tudjon működni. Ha mindet kinyírod a kézfertőtlenítővel, az immunrendszered nem fog jól működni, és szinte azonnal beteg leszel bármitől.

6. Kesztyűt hordasz

Bár a kezed helyett ilyenkor a kesztyűkön tapadnak meg a kórokozók, de ha nem ismered a kesztyű levételének trükkjét, a saját kesztyűdtől simán a kezedre kerülnek a bacilusok. Az is gond, hogy aki kesztyűt visel, hajlamos megfeledkezni a rendszeres kézmosásról arra hivatkozva, hogy a keze tiszta, mert kesztyűt visel. És kesztyű ide vagy oda, ha túl sokáig viseled, megszokod, és az arcodhoz fogsz érni, és máris rád kerültek azok a kórokozók, amik ellen kesztyűvel próbálsz védekezni.

7. Sebészeti maszkot hordasz

Elsőre hasonlóan logikusnak tűnhet, mint a lélegzet visszatartása. Ha ilyet hordasz, biztos, hogy te senkit nem fogsz megfertőzni, hiszen ezek a maszkok a sebészek részére készültek, de nem a sebészek védelmére. Azért használnak ilyen maszkot a műtétek közben, hogy a bent lévők nehogy megfertőzzék a beteget, nem azért, hogy a viselőjét védjék a kórokozóktól.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X