Főoldal > EGÉSZSÉG > Vigyázz! Durván támad az influenza!

Vigyázz! Durván támad az influenza!

betegségegészségfájdalomgyógyulásinfluenzajárványköhögéslázmegfázásnátha
0

Írta:

Ritka az olyan év, amikor megússzuk a telet influenzajárvány nélkül. A nedves, párás, fagyponthoz közeli hőmérséklet kedvez ennek a vírusnak, és mivel most pont ilyen napokat élünk, meg is érkezett a nem várt járvány.

Egyre több a beteg, látogatási tilalmakat vezetnek be a kórházakban. De mi is ez az influenza, mit tehetsz ellene, és mi tévő légy, ha már a szenvedője vagy?

A vírusról

Sokszor – tévesen – más, megfázásos betegséget is influenzaként emleget a köznyelv. A nátha és meghűlés sem kellemes, de a vírussal kísért változatát mindenki szeretné megúszni. Az influenza megbetegedést egy RNS-vírus okozza, amely igen ragályos. A klasszikus világjárványok kórokozói közül az influenzavírusok A és B típusai maradtak azok, amelyek változatlanul évről-évre a legnagyobb számú megbetegedést okozzák. Minél több időt tölt el valaki egy influenzás beteg társaságában, annál nagyobb az esélye, hogy ő is influenzás lesz. Nem csak a gyors terjedés miatt gyakori betegség, hanem mert számos különböző vírus okozhatja. Elsősorban az orron, szájon vagy a szemen keresztül hatol be a szervezetbe, egyrészt belégzéssel, másrészt akkor, amikor a kéz bőrén lévő vírus közvetlen kontaktusba kerül a szájjal, orral vagy a szemmel.

influenzas2.jpg ()

A tünetei

Sok esetben csak a tünetek alapján nehéz megmondani a különbséget az influenza és az egyszerű nátha között. Általában azonban az influenza sokkal hamarabb kialakul, tünetei súlyosabbak, valamint kísérőként ott a kellemetlen láz és a fellépő izomfájdalom. A vírus nem válogat, mindenkit megbetegíthet.  Elsősorban a gyerekek és az idősek a legveszélyeztetettebbek, valamint a gyenge immunrendszerrel rendelkezők. A legtöbb embernél a tünetek 4-5 napig tartanak, ez lehet magas láz, köhögés, torok-, fej- és izomfájdalom, fáradtság, levertség, orrfolyás, vagy éppen orrdugulás. A fertőzés egyik legveszélyesebb szövődménye a tüdőgyulladás. Ez lehet elsődleges, ekkor maga a vírus váltja ki, illetve másodlagos, mikor a vírusfertőzést követően baktériumok okozzák a gyulladásos folyamatot.

A megelőzés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az influenza-szezonban a gyakori kézmosás a szokottnál is fontosabb! De az időben beadott védőoltás nyújtja a legtökéletesebb megoldást. Fontos, hogy 12-14 nap kell mire – a beadástól számítva – kifejti a védőszer a hatását a szervezetbe. Amennyiben a természetes megelőzés híve vagy, akkor az immunerősítő „szereket” válaszd. Ilyen lehet az echinacea tea vagy cseppek formájában, a homoktövis, a csipkebogyó vagy a kamillatea, de a grépfrút magas C-vitamin tartalma is csodákra képes. Ha pedig bírod a fokhagymát, hetente egyszer abból is elrágcsálhatsz egy gerezdet a kellő védelemért.

A kezelés

Ha nem sikerült a fertőzést megúszni, akkor legfontosabb a szigorú ágynyugalom. Sok pihenés, sok folyadék, és még több alvás javasolt ilyenkor. Mindig használj tiszta papírzsebkendőt, a használtat azonnal dobd ki, és ne menj közösségbe. A vény nélkül kapható gyógyszerek sokat segíthetnek a tünetek csillapításában, de mindenképpen fordulj orvoshoz! Az országos járványok 8-10 hétig is eltarthatnak, most még csak az elején vagyunk…

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X