Főoldal > EGÉSZSÉG > A D-vitamin segít a hátfájáson?

A D-vitamin segít a hátfájáson?

betegségcsontD-vitaminegészségfájdalomgyógyulásháthátfájásvitamin
0

Írta:

Akinek fájt már a háta, nyilván számtalan ellenszerrel próbálkozott. Nemrégiben a D-vitaminról derült ki, hogy pozitívan befolyásolhatja a krónikus fájdalmakat.

Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa a bevált módszerekről beszélt.

Használjuk ki a napsütést!

Új-Zélandi kutatók szerint az orvosoknak sokkal szélesebb spektrumon kellene kezelni a krónikus mozgásszervi fájdalmakat. Ez ugyanis a legelterjedtebb fájdalmak egyike, a kezelés ugyanakkor még mindig komplikált és sokszor egyáltalán nem személyre szabott. A University of Adelaide’s School of Population Health tudósai különösen a D-vitamin pozitív hatásaira hívták fel a figyelmet. Úgy találták, hogy a D-vitamin beválik a tartós fájdalmak enyhítésében, ráadásul nincs ismert mellékhatása és nem is drága.  

Persze a pontos adagolás csak a vér laborvizsgálatával valósulhat meg és a hatás sem olyan gyors, mint a fájdalomcsillapítóké, de az eredmények biztatóak. Ugyanakkor – hivatalos iránymutatás híján – az orvosok eddig nem feltétlenül nyúltak ehhez a módszerhez, így a további kutatások és orvosi irányelvek még váratnak magukra. Amíg ez nem alakul ki, mindenképpen ajánlott a napsütésben tölteni a szabadidőnk egy részét – természetesen nem 11 és 15 óra közt.  

Fáj? Akkor is mozogjon!

Dr. Dobos Márta szerint derékfájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges és tovább folytatni a mindennapi tevékenységeket. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, amelyben az inaktivitás egyesül a fájdalommal és a lehető legrosszabb végkifejletet vetíti előre.
– Nagyon fontos lenne, hogy minden, hátfájdalommal érkező betegnek megtaláljuk a hozzá leginkább illeszkedő mozgásformát. Ez a jógán kívül lehet például Pilates, gerinctréning, kinesis, Body Art, callanetics, gerinctréning, tánc, lovaglás, úszás. Ha sikerül rálelnünk az optimális edzésre, ez fizikailag is sokat segít, és a páciens érdeklődésének fókuszát is képes pozitív irányba terelni, és meggyőzni őt arról, hogy ura a testének és képes kezelni a fájdalmat.  Az orvosi vizsgálat és ellenőrzés azonban elengedhetetlen, hiszen nem csak kezdésnél, de a folyamat során is kontrollálni kell az állapotot.

Bizonyított hatás

Van olyan orvosi megoldás is, amely hatékonyan – és szteroidmentesen – csökkenti a fájdalmat.
– Krónikus fájdalom esetén érdemes hosszútávon gondolkodnunk. A lökéshullám terápia oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó problémát, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával – ismerteti Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa. – A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatunk a kijelölt helyre, amely enyhe fájdalommal járhat, de az eredmények magukért beszélnek. Már egyetlen kezelés is hatékony lehet, tartós javulás azonban 3-6 kezelés után jelentkezik. 

Forrás: www.fajdalomcentrum.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X