Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik veled egy álmatlan éjszaka után

Ez történik veled egy álmatlan éjszaka után

alvásfáradtságkialvatlanságkoncentrációpihenés
0

Írta:

Hogy befolyásolja egy álmatlan éjszaka a koncentrációs képességet?

Egy új tanulmány szerint egy álmatlan éjszaka hatására nehezebb feldolgozni az információkat. A kutatás során megerősítették, hogy az alváshiány negatívan befolyásolja a „szelektív figyelmet”, azaz azt a képességet, hogy egy konkrét dologra koncentráljunk, miközben más események is történnek körülöttünk.

Ennek klasszikus példája egy koktélparti. A szelektív figyelem az a képesség, amikor egy partin úgy próbálsz az adott beszélgetésre koncentrálni, hogy közben körülötted többen is vannak, és az ő beszélgetésüket is hallod.

A tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy befolyásolja egy hiányzó éjszakai alvás ezeket a képességeket. A résztvevőket két csoportra osztották. A kontrollcsoport 10 fője azt az utasítást kapta, hogy ne változtassanak alvási szokásaikon, míg a másik csoportban lévő 8 résztvevő nem aludhatott 24 órán keresztül. Ezután a részvevőket arra kérték, hogy hallgassanak meg két történetet egyszerre, azaz mindkét fülükön más szólt. A történeteknek eltérő volt a narrátora és a tartalma is. Míg a történeteket hallgatták, a kutatók vizsgálták a résztvevők agyi aktivitását.

A csoport tagjainak feladata az volt, hogy csak az egyik történetre koncentráljanak, hiszen a szelektív figyelmet vizsgálták. A kutatók azt találták, hogy a kontrollcsoport sokkal könnyebben oda tudott figyelni, mint azok, akik 24 órája nem aludtak. A mérések azt mutatták, hogy a kontrollcsoport tagjai képesek voltak az egyik történetre összpontosítani, hiába próbálták elvonni a figyelmüket. A kialvatlan csoport viszont kevésbé tudott csak egy történetre koncentrálni.

A kutatók megállapították, hogy az még nem világos, hogy a krónikus alváshiány – szemben egy éjszaka nem alvással – hogyan befolyásolja a szelektív figyelmet, ezért további vizsgálatokra van szükség, hogy a kutatók megértsék, a krónikus alváshiány hogyan befolyásolja a gondolkodás ezen aspektusát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X