Főoldal > EGÉSZSÉG > Így károsítja az egészséged a TV

Így károsítja az egészséged a TV

egészségkárostelevíziótévétévénézésTV
0

Írta:

Szeretnél duci lenni, elveszteni a romantikus kapcsolatod, lerövidíteni az életed? Akkor tévézz jó sokat!

A túlzott TV-nézés károsítja az egészséged, lerombolja a társas kapcsolataid és életképtelenné tesz. Sajnos többről van szó ez esetben, mint ülni a TV előtt és érezni a káros hatásokat, inkább azzal a jelenséggel kapcsolhatóak össze ezek a dolgok, hogy valami elől elmenekül az ember és a TV által próbálja megélni az élethelyzeteket. De nézzük sorban, milyen rossz hatásai  vannak a TV-nek.

1. Nőhet a derékbőséged

Itt egy jó ok a reklámok elkerüléséhez: súlygyarapodás. A legtöbben azt gondolják, azért híznak, mert sokat ülnek egyhelyben, ez azonban nem teljesen igaz. A baj az, hogy a sok egészségtelen ételeket reklámoznak, ami miatt több olyan ételt fogyasztasz, ami a nagyobb popsihoz vezet. Sajnos.

2. Nő a cukorbetegség kockázata

A kutatások szerint minden egyes tévézéssel töltött óra növeli a betegség kialakulásának kockázatát.  A kutatások azt jelzik, hogy maga a TV-nézés sokkal kártékonyabb, mintha sima ülő munkát végez valaki.

3. Nehezebben esel teherbe

Nos, az talán evidens, hogy azok, akik TV-t néznek a hálószobában, kisebb eséllyel folytatnak romantikus kapcsolatot éjszaka. A Harvard egyik új tanulmánya azt is kimutatta, hogy heti 20 óra tévézés 44%-kal csökkenti a férfiak nemzőképességét.

4. Tönkreteheti a kapcsolatod

Minél több érzelmet élsz meg és nézel meg filmeken, sorozatokban, annál kisebb lesz az érdeklődésed az igazi kapcsolatod iránt. Ez annak köszönhető leginkább, hogy a nagyon izgalmas, érzelemdús filmek miatt a saját életed sivárnak, érdektelennek tűnik.

Mother and child in living room watch television, mother on phone in background on sofa, Kép: 104547078, License: Royalty-free, Megkötések , Model Release: yes, Kredit: Profimedia, CandyBox

Mother and child in living room watch television, mother on phone in background on sofa, Kép: 104547078, License: Royalty-free, Megkötések , Model Release: yes, Kredit: Profimedia, CandyBox

5. Gyerekek számára káros

Sajnos az előző pont a gyerekekre is érvényes: a valós élet sivárnak és unalmasnak tűnhet nekik. Ezen felül a legkisebbek nyelvi és mentális fejlődésében is fontos szerepet játszhat a televízió, ami nincs jó hatással a 2 évesnél fiatalabbakra.

6. Agresszívvá tehet

A gyerekekre kifejezetten rossz hatással van az az agresszió, amit a TV-ben és videójátékokban látnak. Az agresszió és a heves médiahasználat között erősebb kapcsolat van, mint a dohányzás és a tüdőrák között. A kutatások szerint az agresszív gyerekek nagyobb eséllyel vállnak agresszív felnőtté.

7. Elszigetel

Sajnos erős összefüggés figyelhető meg a TV-nézés és a depresszió között. Nem egy ártatlan függőségről van szó, hanem sokkal inkább egy kártékony szokásról. A többi kütyü pedig csak tovább ront a helyzeten és még antiszociálisabbá tesz.

8. Elveszi az alvásidőd

Ismerős az érzés, amikor már rég le kellene feküdnöd, de jön a kedvenc sorozatod? Ha igen, akkor biztos, hogy a tévézés az alvás rovására megy, ami egészségtelen, méghozzá felsorolhatatlanul sok egészségkárosító hatással bír.

9. Lerövidíti az életed

Egy tanulmányban egészséges fiatalokat figyeltek és azt a megállapítást tették, hogy a többet tévézők korábban haltak meg. Azok, akik napi 3 van annál több órát néztek TV-t, a vizsgálati periódus első 8 évében kétszer nagyobb eséllyel haláloztak el.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X