Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 szokás, ami megbetegíthet

4 szokás, ami megbetegíthet

alvásbetegségegészségfitneszfolyadékimmunrendszersporttársaságvíz
0

Írta:

Még akkor is lehetnek immunrendszer-romboló szokásaid, ha egyébként viszonylag egészségesen élsz. Vajon hányat érzel magadénak a következő négyből?

Még akkor is lehetnek immunrendszer-romboló szokásaid, ha egyébként viszonylag egészségesen élsz. Vajon hányat érzel magadénak a következő négyből?

1. Nem iszol elég vizet.

A megfelelő folyadékfogyasztás az egészséges életmód alapvető része. A víz az egész szervezet működését segíti, így az immunrendszer sem lehet meg nélküle. Már csak azért sem, mert ha elegendő folyadékot fogyasztasz, könnyebben eltüntetheted a szervezetedből a felhalmozódott méreganyagokat, amelyekkel egyébként az immunrendszernek kellene felvennie a harcot. Így viszont tehermentesítheted a védekezőrendszert – persze csak akkor, ha az elfogyasztott folyadék nem cukorral teletömött üdítő, hanem egyszerű, tiszta ásványvíz.

2. Félrevonulsz a társaságtól.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a társas kapcsolatok valóságos elixírként hatnak az immunrendszer működésére. Sokkal nagyobb esélye van a betegségre azoknak, akik viszonylag kevés jól működő emberi kapcsolattal rendelkeznek. Épp ezért érdemes még a legzsúfoltabb napirendbe is beiktatni a barátnőkkel való csevegést, de az sem haszontalan, ha a munka- vagy edzőtársakkal beszélgetsz pár percet. És bár a személyes találkozás mindennél előbbre való, ha tényleg minden perced be van osztva, végső esetben az e-mailes kapcsolatfelvétel is megteszi – csak ne kizárólag így érintkezz az ismerőseiddel!

szokas2.jpg ()

3. Nem alszod ki magad.

Ugye, te is emlékszel, amikor diákkorodban rendszeresen a vizsgák után betegedtél meg? Nem véletlen, hiszen a vizsga előtt minden bizonnyal sokat éjszakáztál. Aki rosszul alszik, annak kevesebb van a szervezetében a kórokozókat elpusztító falósejtekből, így nehezebben védi ki a különféle bacik és vírusok támadását. A legjobb, ha minden éjszaka 7-9 óra zavartalan alvásra törekszel.

4. Túl sokat sportolsz.

A sport alapvetően az egészséges életmód egyik oszlopa, ám túlzásba vinni nem érdemes. Ha ugyanis folyamatosan túl nagy erőfeszítésre kényszeríted a tested, annak az immunrendszered működése is kárát láthatja. A szervezeted számára az edzések közötti pihenés és regenerálódás is fontos: ha visszafogod egy kicsit a tempót, megelőzheted, hogy egy sérülés vagy egy betegség kényszerítsen tétlenségre.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X