Főoldal > EGÉSZSÉG > Te tudod, melyik E-szám mit jelent?

Te tudod, melyik E-szám mit jelent?

adalékE-számegészségételösszetevőtermék
0

Írta:

Te is megszállottan olvasgatod a termékek hátoldalán feltüntetett összetevőket, miközben hüledezel, mennyi mesterséges adalékanyagot tartalmaz? Azért ne térj át a fényevésre, az “E”-k sem feltétlenül károsak.

 

Az E-számok adalékanyagokkal, nem pedig egészségre káros adalékanyagokkal egyenlőek. Persze van köztük ilyen is, olyan is, mindenesetre érdemes közelebbről megismerkedni vele, mielőtt éhségsztrájkba kezdesz.

Színezékek

Ha a csomagolás hátoldalán E100-tól E199-ig terjedő számokat találsz, akkor a termék egészen biztosan tartalmaz színezőanyagot. Ezek szerencsére nem mindig mesterséges eredetűek. Gyakran használják fel zöldségek és gyümölcsök természetes festékanyagait: egyszerűen kivonják belőlük és hozzáadják az adott élelmiszerhez. Az E103, E123 és E127 színezőanyagokkal azonban érdemes vigyázni, ugyanis nagyobb mennyiségben allergének lehetnek.

Tartósítószerek

A 200-as “E”-k mind a tartósítószereket jelölik, és az E-számok közül talán a legveszélyesebbek. Leggyakrabban ezek az adalékanyagok váltanak ki allergiás reakciókat, bár csak bizonyos kombinációkban lehetnek allergének. Természetesen az emberek nagy többségére ártalmatlanok, de érdemes óvatosnak lenni.

eszam2.jpg ()

Antioxidánsok

A 3-assal kezdődő számok az antioxidánsokat jelölik. Mivel az antioxidánsok szükségesek egy egészséges szervezet működéséhez, sőt létfontosságú alkotóelemei, ezért ezek az adalékanyagok nemhogy nem ártalmasak és mellékhatás-mentesek, de kifejezetten hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

Állományjavítók

A 400-asok azok az adalékanyagok, amelyek a termékek “szépségéért” felelősek. A vizuális élményen kívül semmi hasznuk nincs, ezért nem baj, ha nem eszel belőle sokat, hiszen teljesen felesleges anyagok. Jó hír viszont, hogy leggyakrabban növényi eredetűek és nem allergének.

Édesítőszerek

A 9-es E-számmal kezdődő adalékanyagok mind közül a legmegosztóbbak. Ezek ugyanis az édesítőszerek, amik nyilvánvalóan korántsem természetes anyagok. A szacharin és az aszpartam is rengeteg vizsgálat kereszttüzébe került már, hogy a bebizonyított tényeket később aztán megcáfolják. Ami biztos, hogy nagy mennyiségben senkinek sem ajánlják az édesítőszerekkel készült élelmiszerek fogyasztását. A legjobb, ha természetes édesítőket használsz (pl. méz) és te magad készíted el az ételeidet. Így egészen biztosan sok mesterséges adalékanyagtól megkímélheted a szervezetedet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X