Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudj meg mindent a rettegett Zika-vírusról!

Tudj meg mindent a rettegett Zika-vírusról!

betegségjárványkisfejűségvírusZika-vírus
0

Írta:

A WHO 2016. február 1-jén világszintű egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a Zika-vírus problémájának megoldására, szerintük ugyanis világszerte 3-4 millió embert fog érinteni a betegség. Most megtudhatsz róla mindent. Honnan indult? Hogyan terjed? Veszélyes-e? Van-e rá megoldás?

 

Egy szúnyogfaj az oka

A Zika-vírus egy szúnyog által terjesztett fertőzés, amit a szúnyogok Aedes fajai (ázsiai tigrisszúnyog és egyiptomi szúnyog) terjesztenek. Leginkább a nappali órákban csípnek, éjjel nem támadnak. Magyarországon ez a faj nem él.

Már nem először van járvány

1947 óta ismert a vírus, korábban Afrikában, Ugandában fordult elő. 2007-ben nagy járványt okozott Mikronéziában, majd 2013-ben Francia Polinéziában. Jelenleg Brazília vezeti az esetszámok listáját, Kolumbia a második, de “toplistás” még Ecuador, El Salvador és Haiti is

A vírus tünetei

Nincsenek jellegzetes tünetei, a fertőzöttek többségén nem is tapasztalható semmi, akinél mégis megjelennek a tünetek, annál általában egy hétig is tarthatnak. Ilyenkor láz, kiütés, ízületi- és izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, fejfájás, szem mögötti fájdalom és hányás is jelentkezhet.

Ellenszere

Jelenleg a Zika-vírus ellen nincs hatásos kezelés eljárás, mint ahogy védőoltás sem. Az orvosok pihenést, fokozott folyadékbevitelt, láz- és fájdalomcsillapítók szedését javasolják.

Nebezpečný ZIKA virus / vzorky krve, laboratorní test a očkovací látka / České zdravotnictví - dangerous Zika virus in a laboratory, Image: 273412535, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Michaela Dusíková - ČIF

Legnagyobb veszélyei

Leginkább a várandós nők és magzatuk van kitéve a veszélyforrásnak, ugyanis a Zika-vírus felelős a mikrokefália (kisfejűség) és egyéb születési rendellenességek ugrásszerű növekedéséért. A vírus a kismama véréből átjut a méhlepényen át a magzatba, megfertőzve azt. A mikrokefália rövid élettartammal, többszörös fejlődési- és értelmi fogyatékossággal áró súlyos betegség. De előfordulhat, hogy Guillian-Barre szindrómát okoz a vírusfertőzés, mely súlyos, autoimmun betegség, ami a központi idegrendszert támadja meg.  

Terjedhet-e Magyarországon?

Az Európai Unióban eddig előfordult esetekben a vírust külföldről hurcolták be, honi eredetű megbetegedést nem diagnosztizáltak Európában. Magyarországon sincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, hiszen a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen.

Plusz egy tanács…

Az ÁNTSZ azt javasolja a külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknek, hogy indulás előtt tájékozódjanak arról, van-e járvány az adott célországban. Ha a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X