A kapor erőteljes illata miatt sokaknál a „nem szeretem” listán van, pedig ez a gyógy- és fűszernövény a bazsalikom után a legtöbb ásványi anyaggal bíró növény.
1. Vitamindús
Ha azt hiszed, hogy a kellő mennyiségű vitamint csak a gyümölcsökben találod meg, akkor tévedsz. A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, és kiváló C-vitamin-forrás. De a növény tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort és cinket. A termésben zsírolaj és fehérje is található. Többszörösen telítetlen zsírsavakat – omega-3 és -6 – és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz.
2. Immunerősítő
Jelentős antibakteriális hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez és erősítéséhet. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, ráadásul kiváló rostforrás is. Magas káliumtartalma pedig segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
3. Szabályozza az inzulint
A kapornak vércukorszint csökkentő hatása is van, amit a vanádiumnak köszönhet. Ez az anyag szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.
4. Nyugtató hatású
Gyomorerősítő és vizelethajtóként is számon tartják. Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben. A kapor terméséből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható. A növényt és termését álmatlanság elleni szerként is használhatod.
5. Segíti a fogyást
Használd bátran a fűszerezésnél, mert magvai és levelei annyira illatosak, hogy rögtön sokkal élvezetesebbé teheted a fogyókúrás menüdet. A kapor jótékony hatásai közé tartozik, hogy elősegíti az emésztést, jó közérzetet biztosít és az egészséges táplálkozás mellett jótékonyan hat az alakodra is. A növény vízhajtó hatása révén meggátolja a folyadékok felgyülemlését a szervezetben, és felveszi a harcot a kellemetlen narancsbőrrel is. A belőle készített főzetnek pedig bőrregeneráló és fiatalító hatása van. Nyugodtan ízesítsd vele a salátákat, mártásokat, leveseket, a halat, de még a csirkét is. A legjobb, ha az uborkára is rászórod, mert ezzel a zöldséggel közösen olyan hatást tud kifejteni, ami rövid időn belül megmutatkozik az alakodon.
Fotó: 123RF