Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 technológiai szokás, amely árt az egészségnek

5 technológiai szokás, amely árt az egészségnek

betegségegészségkáros szokásszámítógépszokástechnológiatechnológiai szokástelevízióTV
0

Írta:

Legtöbbünk tagadhatatlanul komoly és szoros barátságban áll a kütyüivel. A kikapcsolódásra szánt tevékenységgel azonban jelentősen árthatunk az egészségünknek.

Íme, az 5 legalattomosabb mód, ahogy a modern technológia károsítja a szervezetünket.

1. Az éjszakába nyúló mértéktelen tévézés nem enged aludni

Ha a kedvenc sorozatod epizódjai után nem tudsz aludni, akkor annak nemcsak az ijesztő jelenetek és a dráma az oka. A nagy sorozatmaratonok végeredménye egyértelműen a kevesebb alvás, amelyet a különböző felmérések is igazolnak. Úgy érzed, nem tudsz aludni? Ahelyett, hogy végignéznél még pár részt, fogyassz vacsorára olyan ételeket, amelyek segítik az alvást, és tölts minőségi időt álmaid világában!

2. A technológiára támaszkodva leépíted a memóriád

Ha te is azok közé tartozol, akik információigény esetén rögtön “gugliznak”, akkor túlságosan függsz a technológiától, amely egyben azt is jelenti, hogy a rövidtávú memóriád kevésbé hatékony. Tudatos erőfeszítéssel válaszd le magad a laptopról vagy a mobilról, ne nyúlj rögtön hozzájuk, ha épp nem kommunikálsz a környezeteddel. Hagyd, hogy az agyad is dolgozzon!

3. A hírfolyam örökös olvasgatása boldogtalanná tesz

Ha látod az ismerőseid boldogtalan kommentjeit vagy a kiposztolt rémhíreket, az könnyen tönkreteszi a te hangulatod is. Kiderült, hogy az emberi érzelmek akkor is fertőzőek, ha épp képernyő útján jutnak el hozzánk. Koncentrálj a téged körülvevő jó dolgokra, éld meg a jelent!

tech2.jpg ()

4. A túl sok tévénézés megöl

Az esti tévézés jó módja lehet a kikapcsolódásnak, de ha túllépsz egy mértéket, utána már inkább veszélyesnek számít. Azok a felnőttek, akik naponta három és fél óránál többet tévéznek naponta, megduplázzák az esélyét a korai, bármilyen okból bekövetkező, halálnak, derült ki egy amerikai kutatásból. A kutatók a vezetési- és a számítógép-használati szokásokat is vizsgálták, de a tévénézés az egyetlen tevékenység, amely szoros összefüggésben áll a korai halálozással. Ha eddig te is hosszú órákra a tévé előtt ragadtál, keress más kikapcsolódást estére! 

5. Az ételek böngészése túlevésre késztet

Ha a neten ínycsiklandozó képpel ellátott recepteket nézegetsz evés előtt, akkor a később megevett táplálék valószínűleg nem lesz elegendő számodra, derült ki egy friss kutatásból. A tanulmány szerzői szerint a hatás oka a jóllakottságban keresendő, azaz az evéssel járó öröm csökkenése több és több fogyasztásra buzdít. A túl sok nyáltermelő kép olyan, mint egy elképzeld fogás, amely a valóságban túlevéshez vezet. Étkezések előtt kerüld a blogok olvasását, de a kedvenc főzős műsorodat se nézd meg!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X