Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 fájdalomtípus, amit nem szabad figyelmen kívül hagynod!

7 fájdalomtípus, amit nem szabad figyelmen kívül hagynod!

betegségegészségfájdalomgyógyulás
0

Írta:

Ügyelj tested vészjelzéseire!

A mindennapossá váló fájdalom legyen jelzés a számodra, hogy ideje orvoshoz fordulni! Persze általában egy fejfájás is lehet éppen csak egy fejfájás, és a gyomorégés sem kell, hogy többet jelentsen annál, hogy túl gyakran ettél nehezet vagy fűszereset. De mi van, ha ennél többről van szó? A fájdalommal ugyanis a szervezeted figyelmeztetni akar, hogy valami nem működik teljesen jól. Általában ilyenkor neked is van elképzelésed arról, hogy mi lehet ennek az oka, és könnyedén segítesz is magadon. De ha ez hirtelen jön, hosszabb ideig tart, mint szokott vagy az eddigiekhez képest másnak tűnik, ezekre fel kell hívnod az orvos figyelmét – minél hamarabb, annál jobb. Szakértőink szerint a következő fájdalomtípusok közül mindegyiket vörös riasztásként kellene felfognod.

1. Mellkasfájdalom

„Ha a páciensek jól jártasak abban, hogy mire gondolok a szív finom nyelveként, az sok szükségtelen aggodalmat és költséget tud megspórolni. A tanulmányok ugyanis azt találták, hogy a nők szívroham esetében mutatott tünetei például szélesebb skálán mozognak a férfiakénál” – hangsúlyozza Arthur Agatston, MD. kardiológus. Dr. Agiston úgy véli, hogy létezik három olyan mutató, ami jelzi, ha valami nem jól működik a testünkben, és megmutatja a belső bajokat. Ez a mellkasfájdalom, a ziháló lélegzetvétel és a felsőtest olyan fájdalma, amelyet még korábban soha nem éreztél.  Ha ezek közül a jelzések közül egyet is észreveszel – mondja – azonnal orvost vagy mentőt kell hívnod. 

2. Gyakori fejfájás

Ilyenkor persze nagy a valószínűsége, hogy migréned van. De ha ezt nem kíséri más tünete a migrénnek, mint a fény-, a hang- és a szagtúlérzékenység, akkor a hirtelen súlyos fejfájás jele lehet az ütőértágulatnak is. „Egy értágulat-repedés azonnali agykárosodást okozhat, ezért sürgősen mentőt kell hívni – mondja Elsa-Grace Giardina kardiológus. 

pain2.jpg ()

3. Lüktető fogfájás

Minthogy a fogideg sérültté vált, valószínűleg ez okozza az azt körülvevő fehér zománcrész megtörését vagy elrohadását. Hacsak nem tömik be gyorsan a fogad, a szádban lévő baktériumok megtámadják az ideget. Márpedig jobb, ha ezt nem várod meg, mert így a fertőzött baktériumtenyészettel utat nyitsz a fertőzésnek az egész szervezeteden belül – hívja fel a figyelmet Kimberly Harms fogorvos. Ha a fogad már fertőzött, szükséged lesz egy gyökércsatornára, hogy el tudják távolítani a fogakból a baktériumokkal megrakott pépet és műanyag  tatarozó anyaggal helyettesítsék azt.

4. Éles fájdalom az oldaladban

Lehet, hogy csak egy kis fájdalomcsillapítóra van szükséged. De ha úgy érzed, mintha nyársat döfnének a jobb oldaladba, közben émelyegsz és felmegy a lázad, akkor valószínűleg vakbélgyulladásod van. Ám a nőknél az ilyen fájdalomérzet jelezhet petefészek-cisztát is. Jellemzően ezek a folyadékkal telt zacskók ártalmatlanok és eltűnnek maguktól. De ha megcsavarodnak vagy megrepednek, akkor szörnyű fájdalmat tudnak okozni.  Mindkét esetben azonnali sebészeti beavatkozásra van szükség. „Ha ugyanis nem távolítjuk el a gyulladt nyúlványokat, szétrepedhetnek” hangsúlyozza Lin Chang, MD, gasztroenterológus. „A megcsavarodott cisztát is a lehető leggyorsabban el kell távolítani, mivel az órákon belül megakadályozza a vér áramlását a petefészekbe.

5. Hasi diszkomfort érzet gáztól vagy puffadástól

Az elmúlt hónapok során többször érezted magad felfúvódottnak és jóval kevesebb pizzaszelettel érezted magad tele, mint régebben? Ha ezek a tünetek ismerősen csengenek, a legrosszabb forgatókönyv szerint petefészekrákod lehet. 2007-ben, a Nőgyógyászati Rák Társaság kibocsátotta az első nemzeti konszenzust ennek a rákfajtának a korai tüneteiről. Ezek a felfújódás, a medence vagy a hasüregi fájdalom és az evési nehézség.  Ha ezek közül a tünetek közül naponta kettőnél többet tapasztaltál az utóbbi három hétben, tekintsd ezt vörös jelzésnek.  Ideje időpontot kérned a nőgyógyászodtól! 

6. Hátfájás lábujjbizsergéssel

Persze, ha éppen költözködni segítettél egy rokonnak vagy barátnak az új negyedik emeleti lakásába, nyilván érezhetsz fájdalmat, ám ezt a gyulladáscsökkentőknek el kellene mulasztania záros határidőn belül. De, ha azok nem hatnak, akkor bizony jól teszed, ha elbicegsz az ortopéd szakorvoshoz! „Ilyenkor ugyanis a kis korongjaid közül az egyik (azok a szivacsos gyűrűk, amelyek kipárnázzák a gerincedben lévő csontokat) nyomhatják a gerincvelői ideget. Márpedig ez, megfelelő kezelés nélkül, állandó idegkárt okozhat” – mondja Letha Griffin atlantai ortopéd és sportorvos specialista.  

7. Lábfájás duzzanattal

Ha a lábikrád egy bizonyos helyen rendkívül lágy, észrevehetően duzzadt, és amikor megérinted vörös és meleg, akkor lehetséges, hogy mélyvénás trombózisod, közismertebb nevén vérrögöd van. Ilyenkor állj ellen a késztetésnek, hogy masszírozd ezt a területet, vagy megpróbáld sétával elmulasztani a fájdalmat. Ha a vérrög elszabadul, eljuthat akár az ereiden át a tüdőig, meggátolva az oxigénellátást. A legjobb, ha rögtön orvoshoz fordulsz. Ő vagy elküld CT-re vagy ultrahangos vizsgálatra, hogy megállapítsák, van-e akut mélyvénás trombózisod. Ha a vizsgálatok igazolják a felvetést, akkor néha akár egy évig is vérhígítót kell szedni, hogy a rög szépen feloldódjon – közölte Suzanne Steinbaum a New York-i Szív és Érrendszeri Intézet Lenox Hill Kórházának igazgatója.   

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X