Főoldal > EGÉSZSÉG > Figyelem! Néhány gyógyszer grapefruittal párosítva halálos lehet

Figyelem! Néhány gyógyszer grapefruittal párosítva halálos lehet

betegséggrapefruitgyógyszergyümölcshalál
0

Írta:

Grapefruit és gyógyszer együtt? Érdemes vigyázni!

A grapefruit ugyanis olyan hatást idéz elő, mintha a páciens túladagolta volna az adott gyógyszert, mivel gátolja a gyógyszerek lebontásában elsőrendűen fontos folyamatokat a bélrendszerben és a májban. Ennek hatására károsodhat a máj és a vese, de felléphet akár szívritmuszavar is, sőt rosszabb esetben halál.

A kanadai Lawson Health kutató központ munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy azon gyógyszerek száma, amelyek grapefruittal párosítva akár halálosak is lehetnek 2008-2012 között 17-ről 43-ra emelkedett.

Ezek közé olyan gyógyszerek tartoznak, amelyeket vérnyomás-csökkentésre, rákkezelésére használnak, de ide tartoznak a koleszterincsökkentő sztatinok is, valamint a szervátültetést követően használt szervkilökődés-gátlók.

Ennek oka, hogy a grapefruit leve furanokumarin vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják annak az enzimnek a működését, amely a gyógyszer lebontásáért felelős. Ez az jelenti, hogy jóval több gyógyszer kerül az emésztőrendszerbe, mint amennyit a szervezet képes elviselni. Összehasonlítva a felodipin hatóanyagú vérnyomáscsökkentőnek háromszor nagyobb volt a mért szintje, amikor a páciensek egy pohár grapefruit levet ittak, mint amikor egy pohár vizet.

grapefruit2.jpg ()

A mellékhatások gyógyszerektől változhatnak, de előfordulhat gyomorvérzés, megváltozott szívverés, vesekárosodás, de legrosszabb esetben hirtelen halál. Dr. David Bailey kutató a BBC-nek elmondta: “Egy tabletta grapefruitlével bevéve olyan hatást fejthet ki, mintha 5-10 tablettát vett volna be a páciens egy pohár vízzel. Ez már mérgezést okozhat.”

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X