Főoldal > EGÉSZSÉG > Mozogj a rák ellen!

Mozogj a rák ellen!

betegségegészséggyógyulásmozgásrákrákmegelőzésstressz
0

Írta:

Ha hetente háromszor fél órát sportolsz, negyven százalékkal csökkentheted az esélyét annak, hogy valaha daganatos betegséged lesz – állítják a legújabb kutatások. A rendszeres mozgás azért is hasznos, mert csökkenti a túlsúlyt, a stresszt és az ülő életmód egyéb ártalmas hatásait.

Ma már senki sem kérdőjelezi meg, hogy az életmódnak óriási szerepe van a daganatok megelőzése szempontjából. Az egészséges táplálkozás mellett rendszeres testmozgással tehetsz a legtöbbet azért, hogy elkerüld a betegséget. Néhány pontban összegyűjtöttük, hogyan fejti ki áldásos hatásait az aktív életmód.

Csökkenti a túlsúlyt: az elhízás az egyik legnagyobb kockázati tényező szinte minden betegség – így a daganatok – szempontjából is. „Különösen a belek körüli zsír, az úgynevezett zsigeri zsír felszaporodása veszélyes, mert olyan speciális gyulladásokat eredményez a szervezetben, amelyek elősegítik a rákképződést” – mondja dr. Borbényi Erika onkológus. Ha főleg a hasadra hízol, minél előbb kezdj el valamilyen kardiomozgást: főleg a gyaloglás, lépcsőzés, futás segíthet ledolgozni a hasi zsírpárnákat.

Szabályozza a szénhidrát-anyagcserét: azáltal, hogy rossz minőségű élelmiszereket fogyasztunk, ráadásul gyakran nagy mennyiségben, a szénhidrát-anyagcserénk zavart szenved. „Egy intenzívebb étkezés után hatalmas inzulinkiáramlások vannak a szervezetben. Ezzel együtt úgynevezett növekedési faktorok is kiáramlanak, amelyek daganatképződést provokálhatnak” – magyarázza szakértőnk. A testmozgás viszont mindezt ellensúlyozza azáltal, hogy fokozza az anyagcserét és csökkenti az inzulinkiáramlást.

Elűzi a stresszt: a hangulatod és a fizikai aktivitásod között közvetlen összefüggés van. Minél többet ülsz egy helyben, annál lehangoltabb leszel, de amint felállsz a kanapéról vagy a számítógép mögül, és elkezdesz egy picit mozogni, máris visszatér az életkedved. Ennek megvannak a biológiai okai, ugyanis a mozgás hatására endorfinok – boldogsághormonok – árasztják el a testedet. „A sport azért is hasznos, mert visszafogja a boldogságpótló kényszerevéseket: a csokoládémajszolásokat, a túlevéseket. A stresszhatások okozta depresszív állapotból is kihozhat bennünket, és nyugodtabb, boldogabb életérzést biztosít” – állítja az onkológus.

Erősíti az immunrendszert: egy vizsgálatban összefüggést találtak az izomtömeg mennyisége és a bőrrákból való felépülés valószínűsége között. A kutatók nem tudják ennek a pontos okát, de azt feltételezik, hogy a nagyobb izomtömeggel rendelkezőknek erősebb az immunrendszerük, és ezért veszik fel könnyebben a harcot a daganatos betegségekkel szemben. „A rendszeres testmozgás erősíti a szervezet védekezőképességét, ami a megelőzésben is segít” – teszi hozzá szakértőnk.

Beindítja a méregtelenítő folyamatokat: ha mozgás közben még meg is izzadsz, azzal tovább segíted a szervezetedet a betegségek megelőzésében. Az izzadás ugyanis fokozza a nyirokrendszer működését, amelynek fő feladata, hogy kiválassza a test folyadékaiból és szöveteiből a káros anyagokat, és a bőrön át kijuttassa őket a szervezetből.

A teljes cikket keresd a Wellness magazin 2016. májusi számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X