Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 szívromboló szokás

10 szívromboló szokás

betegségdohányzáskároskövetkezménystrokeszívszívbetegségszokás
0

Írta:

Ha teheted, tartózkodj ezektől a rossz szokásoktól, mert nem tesznek jót a szívednek!

1. TV-nézés

A TV előtt töltött órák fokozottan növelik a szívroham és a stroke kockázatát, még akkor is, ha emellett rendszeresen edzel. Ugyanis az edzéssel nem tudod kompenzálni azokat a kártékony folyamatokat, melyek a hosszú üldögélés során felléphetnek. Ilyenkor a vércukor-szint is felbolydul, és a zsírok is könnyebben rakódnak le. Éppen ezért olykor állj fel, kicsit mozgasd meg magad. Ha ülő munkát végzel, ez különösen fontos, hiszen nap, mint nap hosszú órákat kell egy gép előtt töltened.

2. Depresszió

Stresszesnek, kedvetlennek, depressziósnak érzed magad? Ez bizony a szívedre is rámehet. Akik huzamosabb ideig tapasztalják a rosszkedvet és a depressziót, kimutathatóan jobban ki vannak téve a szívrendellenességeknek. Ezt megelőzendő ne fojtsd magadba a problémáidat, hanem beszéld ki őket.

szivromb2.jpg ()

3. Horkolás

Amellett, hogy bosszantó, a horkolásnak komoly következményei is lehetnek, többek közt az obstruktív alvási apnoe. Ez a nem túl szimpatikus nevű rendellenesség megszakítja az alvás ritmusát, megemeli a vérnyomást, mely egy idő után szívproblémákhoz vezethet. A túlsúlyos emberek különösen ki vannak téve ennek a rendellenességnek, de a vékonyakat sem kíméli. Ha te, vagy a párod ezzel a problémával küzd, mindenképp keressétek fel az orvosotokat a nyugodt alvásotok és a szívetek egészsége érdekében.

4. Ínygyulladás

Bár a pontos összefüggés még nem ismert az ínygyulladás és a szívbetegségek közt, az már bizonyos, hogy a kettő között igenis létezik kapcsolat. A nem megfelelő szájhigiénia során ugyanis a baktériumok és egyéb kórokozók leülepednek a szájüregedben, melyek a szívednek is ártanak. Előzd meg ezt azzal, hogy fogmosás után rendszeresen használsz fogselymet és szájvizet.

5. Izoláció

Az ember társas lény. Még ha introvertált típus is vagy, és szívesebben vagy otthon, mint egy habpartyn, társaságra neked is szükséged van olykor. Barátokra, családtagokra, akik éreztetik veled, hogy fontos vagy számukra. Ha mindez nincs meg, és teljesen magadra maradsz, a szívbetegségeknek is jobban ki vagy téve. A szoros kötelék a családdal, barátokkal viszont bizonyítottan megóv ezektől a problémáktól.

6. Alkohol

Csak mértékkel! Férfiaknak napi két pohár, nőknek egy pohár vörösbor még egészséges is lehet. Ezt túllépve azonban az ellenkező hatás léphet fel. A magas vérnyomás szívproblémákhoz vezethet, nem beszélve az alkoholban rejlő nem kevés kalóriáról, mely nemcsak a vonalaidnak, de a szívednek is árt.

7. Túlevés

Az elhízás az egyik leggyakoribb oka a szívrendellenességeknek. Ez a tendencia pedig egyre gyarapszik, hiszen folyamatosan nő az elhízott emberek száma. A túlsúlyt tehát nemcsak az esztétikum, hanem a szíved egészsége védelmében is érdemes kiküszöbölni. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Kevesebb adag étel, mérsékelni a zsíros, kalóriadús kajákat, és beiktatni a rendszeres mozgást az életedbe. Ha arra van időd, hogy megnézz két részt a kedvenc sorozatodból, akkor arra is lesz, hogy hetente 2-3-szor lemenj a konditerembe egy órácskát izzadni.

8. Vörös húsok

Tudjuk, hogy néha napján milyen jól tud esni egy kis kolbász vagy csülök, de tudnod kell, hogy a vörös húsok tele vannak telített zsírokkal, melyek növelik a kardiovaszkuláris megbetegedések és a bélrák kialakulásának kockázatát. Mindez igaz a só mértéktelen fogyasztására is. Már egy kis adag sült krumpli is rengeteg sót tartalmaz.  Éppen ezért a vörös húsok és a só mennyiségét minimalizáld az étrendedben. Ha mégis megkívánod a vörös húst, abból is inkább a soványabb változatot válaszd.

szivromb3.jpg ()

9. Dohányzás

Nem csak akkor növeled a szívrendellenesség kockázatát, ha te pöfékelsz, hanem akkor is, ha egy vagy több dohányossal élsz egy fedél alatt. A dohányzás illetve a dohányfüst belélegzése ugyanis akadályozza a véráramlást a szívben, elzárja az artériákat. A megoldás persze az, hogy tedd le a cigit mihamarabb. Neccesebb a helyzet, ha a passzív dohányos szerepét töltöd be, hiszen nem dobhatod ki a lakásból a pasidat vagy apukádat. Ilyen esetben készítsetek egy elszeparált dohányzórészleget, vagy menjenek ki dohányozni.

10. Kevés zöldség

A legtöbb szívbarát diéta zöldségeken és gyümölcsökön alapszik. Nem véletlenül. A sok gyümölcs, zöldség, a zsírszegény tejtermékek, teljes értékű gabonák mind megőrzik a szíved egészségét. Az étrendednek legalább a felét zöldségeknek kellene kitennie. Azok az emberek ugyanis, akik naponta ötször fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt, 20 százalékkal csökkentik a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X