Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 meglepő tény a bioételekről

4 meglepő tény a bioételekről

bioélelmiszergyümölcsorganikustáplálkozászöldség
0

Írta:

Te tudtad ezeket a bioélelmiszerekről?

Vigyázz az élelmiszerbiztonsági szabályokkal!

Egy amerikai vizsgálat szerint a bioterményeken többször találtak E-coli baktériumot, mint a nagyüzemi zöldségeken gyümölcsökön, és a biogazdaságokból kikerülő állatok (különösen a szárnyasok) húsa is többször volt szalmonellával és E-colival fertőzött, mint a nagyüzemben nevelt állatoké. Ez nem is meglepő, ha belegondolunk, hogy a növényeket nem kezelik különféle növényvédő szerekkel, és az állatok sem kapnak a baktériumokat elpusztító antibiotikumokból. Az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása mellett azonban nem kell tartanod a fertőzéstől: a zöldségeket, gyümölcsöket nagyon gondosan mosd meg, a húst és a tojást pedig alaposan főzd vagy süsd meg, hogy a kórokozók biztosan elpusztuljanak.

A feldolgozott étel akkor is feldolgozott, ha bio

Ha készételt eszel, akkor a bio csak annyival egészségesebb, hogy nem tartalmaz mesterséges ízesítőket, színezőanyagokat, és tartósítószereket. Persze ez sem kevés, mint ahogy az sem, hogy a gyártása kevésbé terheli a környezetet. Az viszont már korántsem biztos, hogy egészségesebben táplálkozik, aki ilyesmit fogyaszt. Ráadásul, ha egy desszertről vagy készételről tudjuk, hogy bio, hajlamosabbak lehetünk többet enni belőle, hiszen „úgyis egészséges”. Jobban jársz, ha inkább a friss gyümölcsökre, zöldségekre, és az otthon készített ételekre szavazol – ezekből viszont nyugodtan választhatod a biót.

profimedia-0009570586.jpg ()

A bioétel is érkezhet a világ másik végéről

Akár bio egy élelmiszer, akár hagyományos termelésből származik, a világ bármelyik felén megtermelhetik, hogy utána több ezer kilométert utazzon a tányérodig. Ez pedig nagy terhet ró a környezetre. Amennyire lehet, keresd inkább a helyi élelmiszereket, amelyeknek ráadásul szezonja van. A kistermelők terményei nem rendelkeznek feltétlenül bio minősítéssel, ám esetenként éppolyan kímélő módon termelték őket.

A bio nem szuperétel

Tény, hogy a bioételek nem tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, a biogazdaságokban pedig nem tömik az állatokat antibiotikumokkal. Ám azt tudnod kell, hogy a bioételek nem szuperételek, nem leszel tőlük automatikusan egészséges. Nem jó megoldás az sem, ha visszafogod a zöldség- és gyümölcsfogyasztásodat, ha épp nem jutsz hozzá bioterményekhez – ha betartod az egészséges táplálkozás alapelveit, sokkal többet teszel az egészségedért, mint ha kizárólag bio minősítésű élelmiszereket vagy hajlandó fogyasztani.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X