Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, amiért érdemes kávéznod

5 ok, amiért érdemes kávéznod

bőrcukorbetegségegészségkávé
0

Írta:

Sokak számára a kávé egyenlő a reggelek megmentőjével és a test motorjának beindítójával. A koffeinnek köszönhető energialöketen kívül azonban számos más pozitív tulajdonsággal is bír, amelyekről eddig alig lehetett hallani, hiszen az utóbbi időben lendültek fel igazán a kávé előnyös tulajdonságait vizsgáló átfogó kutatások.

Egyet azonban nem árt tudni, a napi  több csésze kávé csak abban az esetben bír több pozitív, mint negatív tulajdonsággal, ha hanyagolod a cukrot és a tejszínt!

Csökkenti a depresszió kockázatát

Egy harvardi tanulmány szerint azok a nők, akik naponta több csésze kávét is elfogyasztanak, sokkal kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak. A napi 2-3 kávé mintegy 15%-kal csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát, 4-5 csésze pedig mintegy 20%-kal.  Dr. Albert Ascheiro úgy nyilatkozott a Huffington Postnak, hogy a megoldás a kávé agyra gyakorolt hatásában keresendő, mivel a koffein szabályozza az agy hangulatunkért felelős részeit. Az orvos szerint ez még közel sem jelenti azt, hogy feltalálták volna a depresszió ellenszerét, de napi néhány kávé kétség kívül jó hatással van szervezetünkre.

kavecikk.jpg ()

Segíthet az Alzheimer-kór leküzdésében

A Journal of Alzheimer’s Disease szerint van a kávénak (pontosabban a koffeinnek) egy olyan egyelőre kevéssé ismert tulajdonsága, amely megnöveli az agyban a G-CSF nevű faktor számát, amely egereken végzett kutatás során sikeresnek bizonyult az Alzheimer elleni küzdelemben. A tanulmány szerint 4-5 csésze kávé biztosítja azt a mennyiségű koffeint, amely ily módon hasznosítható, a fentieken kívül pedig a koffeinnek nagy szerepe van az agyi cellák közti kapcsolat erősítésében, és az új neuronok megalkotásában is.

Csökkenti a prosztatarák kockázatát

Természetesen a férfiaknak is érdemes kávét fogyasztani, hiszen a koffeinnek van egy kifejezetten csak számukra előnyös tulajdonsága, mégpedig a kávé prosztatarák megelőzésében játszott szerepe. Ehhez azonban nagyon kell szeretni a kávét, ugyanis az ehhez kapcsolódó tanulmány szerint napi 6 kávé 60%-kal csökkenti a veszélyes típusú prosztatarák kialakulásának kockázatát, és 20%-kal pedig bármilyen más prosztatarák kialakulásának kockázatát. Aki úgy érzi, képtelen ennyi elfogyasztani, ne csüggedjen, hiszen már napi 3 kávé is elég ahhoz, hogy 30%-kal javítson esélyein.

Csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát

Egy angol és amerikai orvoscsoport által végzett kutatás eredménye szerint azok a nők, akik 3-4 csésze kávét fogyasztanak egy nap, 20%-kal csökkentik a bőrrák kialakulásának veszélyét, míg a férfiak esetében ugyanez a mennyiség 9%-os kockázatcsökkentést jelent. A kutatást koffeinmentes kávéval is elvégezték, ám ez esetben nem tapasztaltak ilyen hatást, így egyértelművé vált, hogy az előzőekhez hasonlóan itt is a koffein játssza a kulcsszerepet.

Védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben

Egy két évvel ezelőtti kutatásban mintegy 18 tanulmányt vizsgáltak meg, és 450 000 ember adatait értékelték, amelyből kiderült, hogy minden egyes plusz csésze kávé elfogyasztása 7%-kal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X