Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért igyál még egy csésze kávét!

Ezért igyál még egy csésze kávét!

egészségfekete italitalkávékávéfogyasztáskoffeintáplálkozás
0

Írta:

Te is szereted a kávét? Mondunk néhány tuti okot, miért kávézz bátran!

Egészség kávébabszemekbe rejtve

Azoknál, akik egész életükben rajonganak a frissítő hatású kávéért, ritkábban alakulhat ki Alzheimer-, vagy Parkinson kór, hiszen a különböző kísérletek során megfigyelték, hogy a kávéban lévő antioxidánsok megfékezik a Parkinson-kór megjelenéséhez köthető sejtkárosodást. Ezenkívül a koffein blokkolja az agyban jelentkező gyulladásokat, amelyek az Alzheimer-kórt is előidézhetik.

Kortyolj a szép mosolyért!

A feketekávé antibakteriális hatással van felvértezve, szóval akár még a fogzománcon éktelenkedő, szuvasodást okozó baktériumokat is képes felszámolni. A napi egy csésze feketéről azt is kimutatták, hogy a szájrák kialakulásának kockázatát a felére csökkenti. Emellett a kávéban lévő vegyületek megfékezhetik a rákos sejtek növekedését és a DNS károsodását.

Főzz kávét a kebleid egészségéért!

A kávé egy igazi „kebelbarát”! Egy amerikai táplálkozástudománnyal foglalkozó folyóiratban közölt tanulmány szerint, azoknál a nőknél, akik menopauza előtt állnak, és naponta négy csésze kávét hajtanak fel, 38%-kal csökkent a mellrák rizikója. A kávé fitoösztrogéneket és flavonoidokat szabadít fel, amelyek meggátolhatják a daganatok kifejlődését.

kave2.jpg ()

Kő kövön nem marad

A túlzott koleszterintermelődés miatt kialakulható epekövek ellen is valóságos csodaszer a kávé, a koffeinben fellelhető xantinnak hála. Napi két csészével nagy eséllyel küszöbölheted ki az epeköveket.

Óvd a bőröd!

Naponta két csésze kávé és máris 17%-al csökkentheted a nem-melanomás bőrrák kockázatát, ezenkívül a koffein ösztönzőleg hat a bőr rákmegelőző sejtjeire, és a daganat növekedését is gátolja.

Kerüld el a diabéteszt!

Azoknál az embereknél, akik naponta három-négy csésze hagyományos vagy koffeinmentes kávét elkortyolnak, 30%-kal kisebb lesz a kettestípusú diabétesz kifejlődésének az esélye. A klorogénsav segíthet megelőzni az inzulinrezisztenciát, ami a cukorbetegség egyik előjele.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X